Austria, decizie privind primirea României în Schengen, în consiliul JAI

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Austria menține dreptul său de veto cu privire la intrarea României în Schengen, în ciuda presiunilor UE
Austria menține dreptul său de veto cu privire la intrarea României în Schengen, în ciuda presiunilor UE

Ministrul de Interne al Austriei nu vrea România și Bulgaria în spațiul Schengen. 

Poziția ministrului de Interne al Austriei, Gerhard Karner, continuă să rămână aceeași în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Deși Kerner a recunoscut că fluxul de migranți către Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în ultima perioadă, acesta rămâne ferm pe poziții și spune că încă nu este momentul potrivit pentru a permite celor două țări să adere complet la spațiul Schengen. 

„România și Bulgaria sunt pe drumul cel bun, dar nu sunt la capătul lor,” a afirmat Kerner în cadrul Consiliului JAI care s-a reunit recent la Luxemburg. În cadrul consilului de astăzi, joi, 10 octombrie 2024, nu era programat vreun vot, însă această poziție reflectă, în continuare, rezistența Austriei față de extinderea spațiului Schengen. Austria este un stat important în această ecuație pentru că are drept de veto. România și Bulgaria au mai scăpat în trecut și de o țară care în același mod, se opunea vehement: este vorba despre Olanda, dar Mark Rutte, care se pregătea de plecarea la șefia NATO, a fost în cele din urmă de acord să dea undă verde României și Bulgariei. 

Vot privind aderarea totală la Schegen pe 11 decembrie

 

În cadrul discuțiilor din Luxemburg, s-a conturat și un alt aspect esențial: următorul consiliu JAI (Justiție și Afaceri Interne) va avea loc în luna decembrie, iar atunci se va supune la vot aderarea României și Bulgariei la Schengen. Până la acea dată, oficialii români și bulgari vor continua să poarte negocieri intense. Până în acest moment nici presiunea șefei Comisiei Europene sau rezoluțiile diverselor partide europarlamentare nu au avut rezultatul dorit, deși s-a obținut compromisul intrării cu frontierele aeriene și navale în Schengen. 

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, sunt așteptați să se întâlnească cu omologii lor austrieci înainte de consiliul din decembrie, încercând să clarifice punctele de vedere și să elimine eventualele rețineri din partea Vienei. Aceste întâlniri vor juca un rol foarte important întrucât Austria, prin vocea lui Gerhard Kerner dar și a cancelarului Karl Nehammer, rămâne singura țară care se opune aderării. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel