Austria implementează un nou sistem de garanție pentru PET-uri. Cetățenii vor plăti 25 de cenți per ambalaj

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com
Foto: ILUSTRATIV / Sursa: pixabay.com

Austria va introduce un nou sistem de depozit pentru sticlele și cutiile de băuturi de unică folosință începând cu 1 ianuarie 2025, având ca model reglementările din Germania. 

Începând cu 1 ianuarie 2025, Austria va implementa un nou sistem de depozit pentru sticlele și cutiile de băuturi de unică folosință, având ca model sistemul german. Potrivit reglementărilor, consumatorii vor fi nevoiți să plătească un depozit de 25 de cenți pentru toate ambalajele cu capacitatea între 0,1 și 3 litri, iar identificarea acestora se va face printr-un logo specific.

Obiectivul acestui sistem este creșterea ratei de colectare a ambalajelor de plastic de unică folosință, care în prezent se situează în jurul valorii de 70%. Autoritățile vizează o rată de colectare de cel puțin 80%.

Comercianții se tem că prețurile vor crește 

 

Produsele exceptate de la obligația de depozit includ: ambalajele Tetra, sticlele de băuturi din sticlă sau metal cu capace din plastic, ambalajele pentru lapte și siropuri. Punctele de vânzare vor fi obligate să primească înapoi produsele marcate cu logo-ul depozitului, însă returnarea acestora se va face doar în cantități și capacități specifice.

Reacțiile din partea comercianților nu sunt unanime. Thomas Mayr-Stockinger, purtătorul de cuvânt al proprietarilor de mici snack-baruri din Austria a declarat că noul sistem va genera dificultăți legate de gestionarea ambalajelor returnate, deoarece va fi necesar un spațiu de depozitare suplimentar și, eventual, angajarea de personal dedicat. De asemenea, există temeri că prețurile pentru produsele alimentare, cum ar fi Käsekrainer și berea, ar putea crește din cauza costurilor asociate cu noul sistem.

Sigrid Spath, președintele comerțului cu produse alimentare din Camera de Comerț din Stiria, a subliniat că, deși sistemul este necesar, implicații financiare considerabile vor cădea asupra comercianților. Guvernul austriac sugerează că mai multe puncte de vânzare ar putea colabora pentru a înființa puncte comune de colectare, facilitând astfel procesul de returnare a ambalajelor.

Pentru produsele aflate deja în stoc care nu au implementat încă sigla de depozit, va exista o perioadă de tranziție până la sfârșitul anului 2025, permițând vânzarea acestora fără depozit, atâta timp cât au fost îmbuteliate înainte de 1 aprilie 2025.

Mai multe detalii găsiți aici

--------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel