Austria menține dreptul său de veto cu privire la intrarea României în Schengen, în ciuda presiunilor UE

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Austria menține dreptul său de veto cu privire la intrarea României în Schengen, în ciuda presiunilor UE
Austria menține dreptul său de veto cu privire la intrarea României în Schengen, în ciuda presiunilor UE

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a făcut public faptul că Austria nu are nicio intenție să renunțe la dreptul său de veto în ceea ce privește intrarea României în spațiul Schengen. 

Această declarație vine în contextul în care miniștrii de Interne ai Uniunii Europene urmează să se reunească într-un Consiliu JAI la Bruxelles în următoarea săptămână.

Austria a fost una dintre țările care nu a fost de acord în ceea ce privește aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, invocând de fiecare dată tema migrației ca argument principal pentru poziția sa. Deși România a făcut constant presiuni pentru integrarea sa completă în Schengen, inclusiv președintele Klaus Iohannis susținând acest demers, Austria a rămas fermă în poziția sa.

"Eu cred că intrarea României cu totul în spaţiul Schengen e un pas natural care trebuie să se producă cât mai repede", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, conform Antena 3 CNN.

 

Austria nu este de acord cu aderarea deplină a României la Schengen

 

Ministrul Karner a afirmat că Austria va menține dreptul său de veto în ceea ce privește aderarea deplină a României la Schengen, subliniind că aceasta nu este o opțiune viabilă în acest moment. Cu toate acestea, el a adăugat că susține integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, o mișcare care ar simplifica călătoriile între țările UE pentru cetățenii acestor state.

"Mă gândesc foarte mult să facem acest pas acum și să nu filosofăm despre următorii pași", a spus Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne, potrivit Krone.

Conceptul de "Air-Schengen" ar însemna că persoanele care călătoresc din România și Bulgaria nu ar mai fi nevoite să tranziteze prin terminale externe pentru a ajunge în alte țări ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre ar rămâne în vigoare, în special în zonele unde s-au manifestat probleme în trecut.

Poziția dură a Austriei în ceea ce privește migrația este parte a unei strategii mai largi adoptate de partidele politice din țară, inclusiv partidul din care face parte ministrul Karner, pentru a contracara creșterea partidelor de extremă dreapta. Această politică anti-migrație a jucat un rol semnificativ în deciziile Austriei referitoare la aderarea României și Bulgariei la Schengen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel