Oamenii selectează sticla pe culori, spală ambalajele înainte să le arunce la tomberon și fiecare localitate are obligatoriu centre de colectare pe categorii.
„Sunteți în urmă cu 70 de ani”, a replicat un primar din Austria, când i s-au arătat imagini cu pădurile din România, pline de gunoaie.
În Austria, și primarul adună gunoaie
Mauerbach este un orăşel de lângă Viena, cu 4.000 de locuitori. Străzile sunt curate, iar oamenii de aici n-au transformat niciodată pădurea care îi înconjoară într-o groapă de gunoi. Aşa cum vedem că se întâmplă des în România, Austriecii au înţeles, de multă vreme, că dacă fac mizerie, tot ei trăiesc în ea!
Oamenii au unde să-şi arunce gunoiul, pentru că şi autorităţile de aici se implică. Sunt centre de colectare selectivă peste tot. E obligatoriu acest lucru! Şi aşa se face că întreaga ţară e un exemplu de disciplină. Dar mai ales de educaţie.
Austriecii au ajuns la acest nivel după impunerea unor legi dure. 10,000 de euro este amenda maximă pentru cine aruncă un camion de gunoi la întâmplare. Iar cel care se face vinovat risca şi închisoare.
Peter Buchner este primar în Mauerbach de 4 ani și se implică personal ca localitatea pe care o administrează să rămână curată.
Amenzi uriașe pentru cei care nu colectează selectiv gunoiul
Locuitorii din Mauerbach colectează selectiv gunoiul de 30 de ani. Iar selecţia se face în cel mai mic detaliu. Legislaţia îi obliga pe austrieci să aibă în gospodărie doua tomberoane : unul pentru deşeuri reziduale - adică tot ce nu se poate recicla - şi altul pentru hârtie! Primăria se ocupă să doteze fiecare locuinţă cu pubele.
În Austria, şi pentru biomasă există reguli stricte. E absolut obligatoriu ca fructele şi legumele stricate să fie aruncate separat. Oamenii au două opţiuni : fie cer de la primărie un al treilea tomberon, fie produc compost, pe cont propriu. Acel îngrăşământ natural care se obţine prin fermentarea lentă a resturilor de legume şi fructe.
Suntem în urmă cu 70 de ani
Inspectorul PRO i-a arătat lui Peter Buchner imagini cu ce se întâmplă în România. Primarul austriac s-a îngrozit când a văzut cum stau tonele de moloz aruncate ilegal pe terenurile noastre virane. Replica sa e şocantă! Şi ar trebui să ne dea de gândit : suntem în urmă cu 70 de ani.
Peter Buchner: „Teribil... Ouuu. Asta se întâmplă în Austria acum 70 ani. Aici aşa ceva nu este posibil."
Bateriile, cablurile, televizoarele şi computerele vechi - pentru toate există un loc. Nimic nu se aruncă la grămadă.
Este, de asemena, obligatoriu ca sticla colorată să fie pusă în containere separate faţă de cea transparentă. În sistemul austriac, gândit pentru oameni, astfel de reguli se respectă uşor. Fiecare supermarket are în parcare locuri special amenajate pentru reciclare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News