Austria. Români ținuți de patron pe „salarii de foame“. Ministrul de finanțe: „Aceste oi negre exploatează muncitorii“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un fermier adin Marchfeld, Austria, a plătit lucrătorilor români și sârbi salarii de doar 4,20 euro pe oră! Mulți dintre ei nici nu figurau înregistrați. Exploatatorul riscă o amendă serioasă și chiar închisoarea.

Publicitate

Lucrătorii sezonieri din Serbia și România lucrau și peste 100 de ore pe săptămână la un fermier de legume Marchfeld. Pentru aceasta, femeile au primit 4,20 euro, iar bărbații, 4,40 euro pe oră. Poliția financiară, care a primit un pont anonim, a descoperit cazul, iar oficialii austriecii vorbesc despre o „exploatare incredibilă a lucrătorilor recoltatori”.

Inspecția oficială a avut loc duminică, 6 septembrie. În acea zi, toți muncitorii erau prezenți la ambalarea legumelor, deși ar fi trebuit să fie liberi cei mai mulți dintre ei. Oficialii au descoperit și că, în douăsprezece cazuri, au existat înregistrări cu întârziere la sistemul de securitate socială de până la șase săptămâni și unul care nu a fost înregistrat deloc, deși bărbatul mai lucrase în fermă, după cum au spus colegii săi. 

Lucrătorii erau angajați oficial doar 40 de ore, dar uneori trebuiau să lucreze mai mult de 100 de ore pe săptămână. Salariul de aproximativ patru euro pe oră în loc de  aproximativ opt euro, cât trebuie să fie, potrivit contractului colectiv de muncă,  reprezintă, de asemenea, o încălcare masivă a Legii privind salariile și dumpingul social, potrivit Noen.at.

Blümel are „toleranță zero pentru dumpingul salarial și fraudă socială”

 

Ministrul de Finanțe, Gernot Blümel, este, de asemenea, șocat: „Niciunul dintre muncitori nu a fost plătit în mod echitabil pentru munca lor. În unele cazuri, antreprenorul a plătit doar jumătate din contractul colectiv. Aceste oi negre exploatează muncitorii, dăunează reputației tuturor antreprenorilor cinstiți și se îmbogățesc în detrimentul contribuabililor decenți.  Am toleranță zero față de dumpingul salarial și fraudă socială și vom continua să refacem acest lucru".

Abordarea antreprenorului îl costă scump: biroul fiscal și compania austriacă de asigurări de sănătate au inițiat mai multe proceduri. Fermierul se confruntă cu amenzi mari și chiar riscă închisoarea, deoarece pedeapsa pentru fraude sociale este de până la șapte ani de închisoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel