Diaspora românească a reacționat ca urmare a intenției Austriei de a tăia alocațiile pentru copiii români. Astfel, Erich Mocanu și asociația AEBS a strâns peste 1500 de semnături într-un timp record și a sesizat Comisia Europeană printr-o scrisoare adresată președintelui Jean Claude Juncker. Strângerea de semnături continuă și în format fizic. Totodată, este de remarcat și susținerea internațională incredibilă de care se bucură acest demers: familiile austriecilor îngrijiți de românce sunt alături de comunitatea românească.
"Ne bucurăm că la campania noastră s-a alăturat și europarlamentarul Cătălin Ivan, iar doamna Maria Grapini a arătat interes în sprijinul copiilor ce ar putea fi discriminați de intențiile Guvernului austriac. Scrisoarea atașată a fost trimisă împreună cu lista provizorie de semnături de la petiție, către destinatar iar speranța noastră este că vom strânge în continuare un număr cât mai mare de semnături, dar și sprijin de la persoane publice, pentru a se alătura campaniei noastre.
Cu mândrie, pentru prima dată alături de români sunt și slovacii, dar și familile pacienților ce sunt îngrijiți de româncele noastre. Este dovada cea mai bună că românii sunt o forță de muncă serioasă și calificată ce este apreciată oriunde," a spus Erich Mocanu pentru stiridiaspora.ro.
În continuare, vă prezentăm scrisoarea adresată Comisiei Europene:
Stimate domnule președinte,
În calitate de reprezentanți ai unui număr foarte mare de români rezidenți atât pe teritoriul german, cât și pe cel al Austriei, vă adresăm dumneavoastră, domnule Președinte al Comisiei Europene rugămintea de a supune atenției încercările Austriei de a interveni legislativ în ceea ce privește diminuarea alocației pentru copiii români, care beneficiază de acest drept.
Așa cum este cunoscut, printre prioritățile Comisiei Europeane se regăsește și protecția statelor cu privire la drepturile fundamentale reglementată de CARTA DREPTURILOR FUNDAMENTALE A UNIUNII EUROPENE.
Domnule Președinte, noi dorim să supunem atenției, intenția statului austriac de a diminua alocațiile pentru acei copii români care, potrivit Convenției Europene a drepturilor omului, raportat la jurisprudența CEDO; reprezintă un drept patrimonial în sensul art. 1 din protocolul 1 al Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale de la Paris, 20.III.1952.
Așa cum este cunoscut, România a intrat în Uniunea Europeană la 01 ianuarie 2007. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, cetățenii români au primit un nou statut, acela de cetățean european.
Începând cu aceeași dată, potrivit Regulamentului EUROPEAN 1408/71, copiii românilor care lucrează într-unul din statele membre ale Uniunii Europene au dreptul la alocațiile de care beneficiază copiii statelor de reședință. Mai mult, Convenția europeană a drepturilor omului, chiar dacă nu prevede stricto senso noțiunea de ”copil”, prevede totuși în articolul 1 obligația statelor membre ale uniunii europene de a garanta cetățenilor și rezidenților săi toate drepturile acordate de convenție, aplicând un tratament nediscriminatoriu.
De asemenea cei care vor să se alăture acestui demers pot semna petiția de pe pagina de facebook @noindexierung.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News