Austria. Un impiegat a furat și ascuns în podul casei părinților săi picturi celebre și bronzuri valoroase, timp de zece ani: "Mi-au plăcut și le-am luat"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un bărbat din Austria este acuzat că a furat desene de Klimt ale lui Adele Bloch sau bronzuri chinezești valoroase ani de zile, ținându-le într-un pod. Bărbatul spune că i-au plăcut operele la acel moment, așa că le-a luat.

Un impiegat de transport maritim a depozitat, timp de zece ani, desene și bronzuri furate în podul părinților săi.

"Mi-a plăcut și am luat-o", este modul în care inculpatul justifică un furt de artă la scară mare. Agentul de expediție a luat aproape 30 de lucrări dintr-un depozit de artă de care era responsabil.

Acesta și-ar fi încărcat de două ori Audi A4, la sfârșitul anului 2012, cu bunurile furate, iar printre acestea se aflau schițe de Klimt, tablouri de Schiele, o colecție de bronzuri chinezești și figuri sfinte ale arhiepiscopiei. O valoare totală de  1,3 milioane de euro.

„Știu cât valorează toate astea doar din cauza acuzării“, a spus bărbatul, ajuns acum în fata instanței.

Austria. Un impiegat a furat și ascuns în podul casei părinților săi picturi celebre și bronzuri valoroase

 


Cu toate acestea, acuzatul, de 45 de ani, nu susține că nu știa deloc care era valoarea prăzii sale: "Știu cât valorează totul doar datorită rechizitoriului". Se spune, de asemenea, că nu ar fi fost interesat să vândă operele de artă. Dar tocmai o astfel de intenție l-a condus la tribunalul provincial din Viena: o anchetă la "Registrul pierderilor de artă" pentru a afla dacă obiectele din bronz chinezesc fuseseră declarate ca fiind furate la poliție.

El respinge încercările anterioare de a vinde operele de artă ca fiind cereri de evaluare. Judecătorul Palmstingl: "Totul se contrazice un pic."

Nu numai că unele dintre operele de artă au suferit daune, dar trebuie plătite și costurile suportate în procesele anterioare cu compania de asigurări. Companiile private cer în total aproximativ 500.000. Sentința: doi ani cu suspendare condiționată, fără caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Antichităţi furate, în valoare de 70 de milioane de dolari, predate autorităţilor

 

Anul trecut, un colecționar de artă a predat autorităților antichități furate, în valoare de 70 de milioane de dolari. 

Un celebru colecţionar de artă american, miliardarul şi filantropul Michael Steinhardt, a predat autorităţilor 180 de antichităţi furate din întreaga lume în ultimele decenii - unele din Grecia antică - în valoare de 70 de milioane de dolari, a informat justiţia new-yorkeză, potrivit AFP, scrie Agerpres. 

Anunţul făcut de procurorul din New York, Cyrus Vance, rezultat al unor ani de anchetă, îi permite lui Steinhardt, în vârstă de 80 de ani, să scape deocamdată de o inculpare şi de un proces, dar i se interzice pe viaţă să achiziţioneze antichităţi de pe piaţa legală de artă.

Într-un comunicat, procurorul a denunţat "apetitul vorace, timp de decenii, al lui Michael Steinhardt pentru obiecte furate, fără a-l preocupa legalitatea acţiunilor sale (...) sau prejudiciile culturale pe care le-a adus în întreaga lume".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel