Austriecii sunt revoltați că prea puțini refugiați ucraineni s-au angajat 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Prea puțini ucraineni vor să se angajeze în Austria: aceasta este concluzia specialiștilor de la Viena, care au făcut un studiu recent în acest caz.

Începând cu sfârșitul lunii aprilie 2023, persoanele strămutate din Ucraina au obținut acces liber pe piața muncii în Austria. Cu toate acestea, integrarea lor pe piața muncii nu a fost una fără dificultăți, după cum subliniază Johannes Kopf, membru al consiliului de administrație al AMS. (serviciul public de sprijin pentru cei care își caută un loc de muncă)

Deși numărul ucrainenilor angajați a crescut recent, rata de ocupare rămâne scăzută, situându-se la doar 30%. La începutul anului 2024, în Austria erau înregistrați aproximativ 81.000 de cetățeni ucraineni, conform Statistics Austria.

Până la sfârșitul lunii august 2024, aproximativ 6.000 de ucraineni cu statut de persoană strămutată erau înregistrați la AMS, iar 21.000 erau deja angajați (datele pentru sfârșitul lunii iulie). Șeful AMS consideră că numărul refugiaților ucraineni care și-au declarat oficial intenția de a căuta un loc de muncă este „mult prea mic”.

Jumătate dintre persoanele strămutate vor să rămână în Austria pe termen lung

Pentru a înțelege mai bine provocările cu care se confruntă refugiații ucraineni în procesul de integrare pe piața muncii, AMS a solicitat Universității din Innsbruck să efectueze un studiu. În cadrul acestuia, au fost intervievate 5.316 persoane din Ucraina și 17 experți. Rezultatele arată că aproximativ jumătate dintre ucrainenii chestionați ar dori să rămână permanent în Austria, 12% intenționează să rămână câțiva ani, iar un sfert încă nu au luat o decizie în acest sens.

Mai mult de jumătate dintre bărbați și aproape două treimi dintre femei nu căutau un loc de muncă în momentul sondajului. Cei care au răspuns au menționat că sunt implicați în formare profesională (27% dintre bărbați și 14% dintre femei), că nu au reușit să își găsească un loc de muncă (aproximativ 20%) sau că pregătirea lor profesională nu a fost recunoscută (13%). În plus, 16% dintre femei au declarat că nu pot lucra din cauza responsabilităților legate de îngrijirea copiilor.

Factori care împiedică integrarea

Experții din domeniul muncii consideră că permisul de ședere temporară pentru ucraineni reprezintă un „obstacol semnificativ” în integrarea pe piața muncii. De asemenea, restricțiile stricte privind veniturile suplimentare reprezintă un alt factor descurajator pentru refugiați, deoarece câștigarea unui venit prea mare – chiar și dintr-un loc de muncă part-time – poate duce la pierderea drepturilor la ajutoarele de bază.

Situația refugiaților ucraineni. Peste 17 milioane au fugit de război

La începutul conflictului, peste 17 milioane de ucraineni, mai mult de o treime din populația țării, și-au părăsit locuințele. Conform datelor ONU, la sfârșitul anului trecut, peste șase milioane de ucraineni erau refugiați în alte țări, dintre care aproximativ 1,3 milioane se aflau în Rusia.

Banca Națională a Ucrainei estimează că alte 400.000 de persoane ar putea părăsi țara în acest an, din cauza problemelor precum întreruperile în furnizarea de energie electrică și amenințările la adresa infrastructurii energetice. În același timp, eforturile de „creștere a integrării” ucrainenilor în țările gazdă au fost un factor care a contribuit la aceste plecări, conform unui raport al băncii.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dorește ca refugiații să se întoarcă acasă pentru a ajuta economia țării să reziste în fața Rusiei. Cu toate acestea, multe țări din Europa Centrală și de Est, care se confruntă cu o criză a forței de muncă, nu sunt dornice să-i piardă pe muncitorii ucraineni. Presiunea a crescut după ce, în discursul său de Anul Nou, Zelenski le-a cerut ucrainenilor să decidă dacă sunt refugiați sau cetățeni, descriindu-i fie ca victime, fie ca învingători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel