Autoritățile franceze au blocat vânzarea de stridii: zeci de cazuri de toxiinfecții alimentare colective

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Autoritățile franceze au blocat vânzarea de stridii,  zeci de cazuri de toxiinfecții alimentare colective. Sursa - Pexels
Autoritățile franceze au blocat vânzarea de stridii, zeci de cazuri de toxiinfecții alimentare colective. Sursa - Pexels

Cu câteva zile înainte de Revelion, autoritățile franceze au decis să blocheze o perioadă vânzarea de stridii, după ce în ultimele zile s-au produs „mai multe cazuri de toxiinfecții alimentare colective”. 

Autoritățile sanitare au înregistrat, de fapt, o creștere a vizitelor la spitale în perioada sărbătorilor de Crăciun pentru simptome gastrointestinale. Comerțul cu aceste alimente a fost oprit, după ce în ultimele zile s-au produs „mai multe cazuri de toxiinfecții alimentare colective”, relatează ziarul Le Monde.

Potrivit celor comunicate într-o notă oficială a prefecturii Gironde, „simptomele sunt cele ale gastroenteritei acute și până în prezent nu au fost semnalate cazuri grave”. Autorităţile sanitare au înregistrat de fapt o creştere a vizitelor la spitale în perioada sărbătorilor de Crăciun pentru simptome legate de aceeaşi sursă de hrană.

Investigațiile privind trasabilitatea produselor sunt în desfășurare, dar au fost făcute mai multe rapoarte care ar indica stridiile din Golful Arcachon ca fiind potențial riscante pentru sănătate. Unele analize ar fi confirmat prezenţa "norovirusului" responsabil de gastroenterita.

De aici și decizia autorităților, pentru o perioadă care rămâne în prezent nedeterminată, de a interzice pescuitul, recoltarea și vânzarea acestor produse pentru consum uman. Interdicția va fi eliminată atunci când, după cum explică autoritățile, calitatea sănătății moluștelor și crustaceelor ​​din regiune va reveni la normal și pe deplin satisfăcătoare.

 

Producătorii se simt neîndreptățiți


Cei care vor plăti prețul vor fi producătorii care au semnalat „o problemă cunoscută de ceva vreme: saturația apelor pluviale și a sistemelor de evacuare a apelor uzate”. Uzinele existente, au spus ei, nu ar fi putut face față ploilor abundente care au durat o lună și jumătate și care, revărsându-se în mare, ar fi contaminat zonele de cultivare a crustaceilor care au devenit nesănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel