Racheta hipersonică Kinjal a fost folosită prima dată în Ucraina pe 18 martie pentru a distruge un depozit subteran de rachete şi muniţie de aviaţie al Forţelor Armate ale Ucrainei din satul Deliatin, în regiunea Ivano-Frankivsk. Baza militară NATO de la Deveselu cu sistemul de apărare anti-rachetă Aegis Ashore se află la o depărtare de numai 80 de kilometri [sic! 800 kilometri - n.trad.], în România“, a precizat ziarul., titrează Rador, care preia articolul din Pravda.ru.
"Atacul cu rachete hipersonice Kinjal a arătat foarte clar că rachetele noastre hipersonice cu focos convenţional vor lichida sistemul de apărare anti-rachetă Aegis Ashore, dacă va fi necesar, mai înainte ca el să poată fi plasat în stare de alertă", a afirmat publicaţia.
Avertisment din Rusia: „Racheta hipersonică Kinjal poate lovi o bază NATO din România înainte ca ei să-şi dea seama“
Institutul de Cercetare Naval al SUA a afirmat în noiembrie 2018 că sistemele de apărare anti-rachetă detaşate în România şi Polonia pot fi convertite cu uşurinţă în sisteme ofensive [această informaţie nu se poate verifica pe internet, inclusiv pe site-ul institutului - n.trad.].
„În noiembrie 2018, Institutul de Cercetare Navală din SUA a remarcat că sistemele de apărare antirachetă desfășurate în România și Polonia ar putea fi ușor transformate în sisteme ofensive“, notează cei de la Pravda.ru.
„Probabil că merită adăugat că acest lucru s-a întâmplat la doar 80 de kilometri de granița cu România. Dar se știe că în 2016 România a desfășurat pe teritoriul său sistemul staționar de apărare antirachetă Aegis Ashore cu interceptoare de rachete americane RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3).
În total, din 2015, la baza militară Deveselu au fost dislocate 3 baterii a 8 rachete SM-3 Block IB. Ele, după cum asigură americanii, sunt concepute pentru a intercepta rachete balistice intercontinentale și focoase la altitudini atmosferice și la distanțe mari. Totuși, lovitura cu „Pumnalul” hipersonic a arătat foarte clar că sistemul de apărare antirachetă NATO Aegis Ashore, în caz de necesitate militară, va fi măturat de rachetele noastre hipersonice cu focoase convenționale înainte de a putea fi pus în alertă“, mai scriu jurnaliștii ruși de la Rossiiskaia Gazeta.
Oficialii SUA confirmă: Rusia a folosit în premieră rachete hipersonice
Oficialii SUA au confirmat faptul că Rusia a folosit, în premieră, rachete hipersonice, anunță CNN.
Americanii au putut să urmărească lansarea, au spus sursele citate de jurnaliști. Lansarea a avut rolul de a testa armele și de a trimite un mesaj, au adăugat sursele.
Armele hipersonice au viteza foarte mare, sunt foarte greu de detectat și pot ocoli sistemele defensive.
Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că armata rusă a utilizat rachete hipersonice pentru distrugerea unui depozit subteran de armament din vestul Ucrainei, aceasta fiind o premieră într-un conflict militar.
„Vineri, 18 martie, au fost utilizate rachete hipersonice Kinjal pentru distrugerea unui depozit de muniţie subteran major al armatei ucrainene în localitatea Deliatin, situată în regiunea Ivano-Frankivsk", a declarat sâmbătă Igor Konacenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti şi de cotidianul Le Figaro.
Ivano-Frankivsk se află la aproximativ 140 de kilometri Nord de granița de nord a României.
Este prima dată când armata rusă utilizează rachete hipersonice într-un conflict militar. Rusia deţine rachete hipersonice de tip Kinjal şi Zircon. Rachetele Kinjal au rază de acţiune de până la 2.000 de kilometri, pot fi lansate din avioane de vânătoare de tip MiG-31 şi ating viteze de peste 12.000 de kilometri pe oră. Rachetele Zircon au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri şi ating viteza de 11.000 de kilometri pe oră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News