Avertismentul experților: Sars-Cov-2 va fi cu noi timp de decenii

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Coronavirusul Sars-Cov-2 va fi cu noi timp de decenii și este puțin probabil să fie eliminat, chiar dacă vom avea un vaccin.

Este avertismentul pentru politicieni de la experții în sănătate publică din Marea Britanie.

Între timp nu doar în țările din Europa de Est, ci și în cele din vestul continentului crește numărul noilor cazuri de infectare. Spre exemplu, în Belgia sau în regiunea spaniolă Catalonia. Iar Austria a reintrodus obligativitatea purtării măştii în spaţiile închise.

 

Pandemia ia amploare în Spania

 

Autoritățile locale au restrâns accesul pe 15 plaje din apropiere de Barcelona, iar imaginile de sus, luate cu o dronă, surprind o perfectă distanțare pentru siguranța sanitară.

Atika Shubert, CNN Barcelona: „În weekend-ul trecut, în Catalonia au fost detectate 3.000 de noi infectări. Potrivit unui epidemiolog cu care am stat de vorbă, 75% dintre aceste noi îmbolnăviri nu pot fi asociate unui alt caz cunoscut de COVID-19, ceea ce sugerează că transmiterea în comunitate a scăpat de sub control”.

Catalonia, Aragón și Țara Bascilor sunt regiunile spaniole unde coronavirusul este într-o nouă și întețită ofensivă. Situația în aceste regiuni este îngrijorătoare - a declarat un purtător de cuvânt al Asociație Spaniole de Epidemiologie. Dacă nu reușim să ținem lucrurile sub control, vom avea un an chiar foarte complicat, potrivit oficialului.

Martí Anglada, purtătorul de cuvânt al guvernului catalan: „Ne pregăteam pentru un nou val cam pentru sfârşitul lui octombrie sau în septembrie. Experţii ne-au spus că temperaturile ridicate vor încetini pandemia, vor calma virusul”.

O speranță deșartă, și nu doar pentru Spania. În acest moment, acolo, izolarea este doar recomandată. Însă, cum plajele sunt pline, iar terasele și cafenelele încă sunt deschise, chiar dacă la jumătate din capacitate, localnicii sunt confuzi.

Carolina Fernandez, locuitoare din Barcelona: „Nu sunt prea clare instrucţiunile. Doar că ni se recomandă să stăm pe-acasă. Te poţi duce la plajă, dar trebuie să porţi mască. Dacă ieşi la terasă, nu eşti obligat s-o porţi”.

În Spania sunt, în medie, 27,4 cazuri la sută de mii locuitori, comparativ cu 9,7 cazuri la 3 iulie, conform datelor prezentate de Ministerul Sănătății. Doar în ultimele două săptămâni, Spania a înregistrat peste 13.500 de cazuri noi de infectare cu coronavirus.

 

Situația în Austria  

 

În Austria, este din nou obligatorie purtarea măștii de protecție în supermarketuri, magazine, bănci și oficii poștale, după ce s-a înregistrat o creștere bruscă a numărului de cazuri noi.

Sebastian Kurz, cancelarul Austriei: „Ştim că masca are şi un efect simbolic. Dacă nu o mai vedem în viaţa de zi cu zi, devenim tot mai neglijenţi”.

Cancelarul a mai spus că vor fi înăsprite controalele la granița Austriei cu regiunea Balcanilor, unde crește exploziv numărul noilor cazuri de infectare.

 

Vârf epidemic în Serbia  

 

În Serbia, sute de doctori au lansat o petiție în care cer demisia echipei care coordonează lupta cu pandemia, pe motiv că a dus țara într-o situație catastrofală din punct de vedere medical.

După slăbirea restricțiilor, Serbia a înregistrat un vârf al îmbolnăvirilor și a ajuns la aproape 22.000 de cazuri de infectare și aproape cinci sute de decese, informează Știrile PRO TV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel