Publicitate
Rusia a redus cu 40% fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1, invocând motive tehnice pe care Berlinul le consideră ca fiind un pretext, ceea ce a dus la o creștere de patru până la șase ori a prețurilor de pe piață, a declarat șeful agenției federale germane de distribuție, Klaus Müller.
Este puțin probabil ca astfel de „salturi uriașe de preț” să fie transferate în totalitate către consumatori, a declarat Müller, dar cetățenii germani trebuie să se pregătească pentru o creștere dramatică a costurilor.
„Este posibilă o dublare sau o triplare", a declarat acesta pentru postul public de televiziune ARD.
Ministerul german al Economiei a anunțat joi cea de-a doua din cele trei etape ale planului de urgență în domeniul energiei, avertizând asupra riscului ridicat de penurie pe termen lung ca urmare a blocării sistematice a livrărilor de gaze de către Rusia.
Așa-numita „fază de alarmă” permite firmelor de utilități să transfere prețurile ridicate la gaze către clienți și să contribuie astfel la scăderea cererii.
Robert Habeck, ministrul Economiei, a declarat că există o oarecare îngrijorare cu privire la oprirea completă a livrărilor de gaze rusești după 13 iulie, când Nord Stream 1 trebuie închis timp de 10 zile pentru o inspecție anuală.
Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Vladimir Putin ar putea să nu deschidă din nou robinetul de gaz după întreruperea programată, Habeck a răspuns: „Aș minți dacă aș spune că nu este un lucru care mă îngrijorează”.
Müller a declarat că Germania ar putea rezista puțin peste două luni fără livrările de gaz rusesc.
Pentru a se pregăti pentru criză, Germania trebuie să economisească gazul și să își diversifice rapid furnizorii, a mai spus el.
Germania este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului
Germania este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazului după o scădere a livrărilor din Rusia.
Țara a declanșat etapa de "alarmă" a unui plan de urgență privind gazele naturale pentru a face față penuriei, a anunțat Ministerul german al Economiei, conform BBC.
Aceasta este cea mai recentă parte a unui impas între Uniunea Europeană și Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.
Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că Rusia folosește gazul "ca o armă" ca răspuns la sancțiunile UE.
"Nu trebuie să ne păcălim singuri. Reducerea livrărilor de gaz este un atac economic asupra noastră din partea [președintelui rus Vladimir] Putin", a declarat Habeck, adăugând că germanii vor trebui să reducă consumul.
Dl Habeck a declarat că "sperăm că nu va fi niciodată" nevoie de raționalizarea gazului pentru industria germană, dar a adăugat: "Bineînțeles, nu pot exclude această posibilitate".
Plan de urgență
Germania a trecut acum la cea de-a doua etapă a planului de urgență în trei părți, care este declanșat atunci când există întreruperi sau o cerere foarte mare de gaz.
Guvernul va acorda împrumuturi în valoare de 15 miliarde de euro (13 miliarde de lire sterline) pentru a încerca să umple instalațiile de stocare a gazelor și va începe să scoată la licitație gazele pentru industrie, pentru a încuraja marile întreprinderi să consume mai puțin.
Trecerea la etapa a doua a planului pune o presiune mai mare asupra furnizorilor și operatorilor de rețea pentru a echilibra întreruperile prin măsuri precum găsirea de surse alternative de gaz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News