Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din țările G7 s-au reunit la Bonn și Königswinter, în Germania, pentru a discuta despre situația economică delicată, asupra căreia au cântărit puternic mai întâi pandemia Covid și acum războiul din Ucraina. În comunicatul comun emis de acestea se precizează: "În majoritatea țărilor G7, ratele inflației au atins niveluri nemaiîntâlnite de zeci de ani, ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care provoacă creșteri semnificative ale prețurilor la produsele de bază, energie și alimente".
Miniștrii și bancherii au asigurat, de asemenea, că vor continua să monitorizeze îndeaproape piețele, având în vedere volatilitatea recentă. "Suntem hotărâți să luăm măsuri pentru a stopa inflația și a consolida creșterea economică, băncile centrale sunt independente, dar au și o mare responsabilitate în astfel de momente", a comentat ministrul Christian Lindner, prezentând concluziile acestui G7 financiar.
Avertismentul G7: "Inflație nemaiîntâlnită de zeci de ani, ca urmare a conflictului“
De asemenea, ministrul german de finanțe a subliniat că acum este important să ne îndepărtăm de politicile bugetare mai expansive pentru a consolida creșterea economică prin ''revenirea la politici bazate pe piață, nu este vorba de a inventa lucruri cu bani publici''. El a reiterat că vede inflația ca pe un "pericol enorm pentru dezvoltarea economică".
Guvernatorul Bankitalia, Ignazio Visco, intervievat de Tg3 în marja G7, a explicat că a sosit momentul să lăsăm în urmă politicile monetare neconvenționale, care în ultimii ani ne-au permis să evităm o recesiune permanentă din cauza pandemiei. Referindu-se la războiul din Ucraina și la sancțiunile impuse Moscovei, el a adăugat că, dacă ar exista o blocadă totală a importurilor din Rusia, "ar trebui să ne așteptăm la o perioadă de recesiune moderată".
Ministrul economiei, Daniele Franco, într-un punct de presă după summit, a vorbit în schimb despre ajutorul acordat Ucrainei de către țările G7. Până în prezent, a spus el, au fost mobilizate aproximativ 20 de miliarde de euro: "Statele Unite au anunțat un pachet de sprijin de 7,5 miliarde de euro, parte a unui pachet mai mare care va ajunge la 40 de miliarde; Germania a anunțat o intervenție de un miliard, în timp ce noi, ca Italia, tocmai am introdus un împrumut de 200 de milioane de euro care a fost inclus într-un decret-lege publicat în Monitorul Oficial în urmă cu câteva zile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News