Avertismentul ministrului Sănătății: Sunt 9 cazuri de malarie în România. Atenție, boala poate fi confundată cu o infecție virală!

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Avertismentul ministrului Sănătății: Sunt 9 cazuri de malarie în România. Atenție, boala poate fi confundată cu o infecție virală!
Avertismentul ministrului Sănătății: Sunt 9 cazuri de malarie în România. Atenție, boala poate fi confundată cu o infecție virală!

Ministerul Sănătății a emis un avertisment în legătură cu recentele cazuri de malarie înregistrate în România, subliniind că simptomele acestei boli pot fi confundate cu cele ale unei infecții virale.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre această problemă la Antena3 CNN, explicând importanța diagnosticării și tratamentului corect al malariei.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat că tratamentul malariei se face medicamentos, iar în lipsa unui vaccin disponibil împotriva acestei boli, este esențial ca cei care călătoresc în zonele endemice să se informeze și să consulte un medic înainte de călătorie. 

„Aș vrea să clarificăm câteva lucruri. Din păcate, în momentul de față, nu este încă disponibil un vaccin împotriva malariei. Profilaxia malariei se face medicamentos. Există anumite produse recomandate care se iau profilactic cu puțin timp înainte de călătorie, în timpul călătoriei și după întoarcere. Există o listă a centrelor de vaccinare unde pot fi obținute informații concrete.

Vaccinul care este recomandat în unele țări din zona tropicală este vaccinul împotriva febrei galbene. E un vaccin care se face o dată la 10 ani pentru cei care călătoresc în astfel de zone.

Ar trebui să consulte fiecare un medic epidemiolog, infecționist sau chiar medicul de familie, site-ul Institutului Național de Sănătate Publică unde sunt oferite astfel de informații pentru că deplasarea într-o astfel de zonă presupune anumite riscuri.", a spus ministrul conform Antena3 CNN.

 

Malaria și simptomele ei

 

Malaria este o boală transmisă prin înțepătura unui țânțar infectat de paraziții din genul Plasmodium. Deși această boală este predominantă în țările tropicale și subtropicale din Africa, Asia și America Latină.

„Simptomatologia poate să fie oarecum asemănătoare și cu o infecție virală. Discutăm de o boală care în termeni populari se numește „friguri”. Febra, frisonul, starea generală alterată, nu reprezintă simptome exclusiv pentru malarie și ele pot fi confundate cu o infecție virală, dar prezentarea la medic este esențială.”, a declarat Alexandru Rafila.

Însă, și în România, până în prezent, au fost înregistrate nouă cazuri de malarie în acest an, iar numărul mediu anual variază între 25 și 35 de cazuri.

„În acest an cred că sunt vreo 9. În fiecare an sunt undeva între 25-35 de cazuri. E vorba de cazuri de import pentru că nu se transmit, transmiterea nu e pe teritoriul României, ci sunt persoane care au călătorit în zone endemice pentru malarie, vin de acolo infectate. În București, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și tropicale „Dr. Victor Babeș" se ocupă, dar orice alt spital de boli infecțioase tratează.", a spus ministrul Sănătății.

Ministrul a mai precizat că tratamentul malariei poate fi complicat, mai ales în cazurile de infestare parazitară masivă. În ceea ce privește numărul deceselor cauzate de malarie, Rafila a menționat că, până în prezent, au fost înregistrate două decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel