Avertismentul OMS: Pandemia, departe de a se fi terminat

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Avertismentul OMS: Pandemia, departe de a se fi terminat
Avertismentul OMS: Pandemia, departe de a se fi terminat

Pandemia de COVID-19 este „departe de a se fi terminat”, a afirmat comitetul de urgenţă al OMS. Totodată, specialiștii au lansat un apel către statele membre să recunoască toate vaccinurile omologate de agenţie.

Comitetul de urgenţă privind COVID-19 al OMS se reuneşte la fiecare trei luni pentru a analiza situaţia în contextul pandemiei cu care întreaga planetă se confruntă de mai bine de un an.

Astfel, în urma ultimei întâlniri, comitetul a publicat marţi o declaraţie în care subliniază că „deşi au fost realizate progrese graţie unei utilizări sporite a vaccinurilor împotriva COVID-19 şi a tratamentelor, analiza situaţiei din prezent şi a modelelor de prognoză indică faptul că pandemia este departe de a se fi terminat”, relatează Agerpres.

Amintim că acest comitet de urgenţă este format din aceiași specialiști care, cu prilejul celei de-a doua sa întruniri, pe 30 ianuarie anul trecut, l-a sfătuit pe directorul general al OMS să declare pandemia o urgenţă de sănătate publică pe plan global, cel mai înalt nivel de alertă din punct de vedere epidemiologic. 

 

Pandemia afectează în continuare sănătatea populaţiilor din lumea întreagă

 

În declaraţia sa publicată marţi, comitetul precizează că a decis în urmă cu o săptămână „în unanimitate că pandemia constituie încă un eveniment extraordinar care afectează în continuare sănătatea populaţiilor din lumea întreagă, prezintă un risc de propagare internaţională şi de perturbare a traficului internaţional şi necesită un răspuns internaţional coordonat”.

În aceste condiții, comitetul a emis o serie de recomandări către toate statele. Totodată, comitetul se opune în continuare principiului dovezii vaccinării în cazul călătoriilor internaţionale având în vedere distribuţia inechitabilă a vaccinurilor la nivel global, precizează Agerpres. În plus, comitetul solicită statelor să „recunoască toate vaccinurile care au primit autorizarea pentru utilizare de urgenţă” din partea OMS.

Amintim că, până în prezent, OMS a omologat două vaccinuri de tip ARN-mesager - cele produse de Moderna şi Pfizer/BioNTech -, două vaccinuri chinezeşti - produse de Sinopharm şi Sinovac- , vaccinul Johnson&Johnson, precum şi diversele versiuni ale serului AstraZeneca.

Este aşteptată în scurt timp şi o decizie în ceea ce priveşte vaccinul Covaxin, dezvoltat de laboratorul indian Bharat Biotech.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel