Avertismentul specialiștilor INCDFP: Seismul de la Arad va fi urmat de replici în perioada următoare

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Cutremur de peste 4 grade, produs în România, sâmbătă după-amiază
Cutremur de peste 4 grade, produs în România, sâmbătă după-amiază

Un cutremur puternic a lovit, marți, 6 iunie 2023 România. Acesta a avut o magnitudine de 5,2 și s-a produs în județul Arad, zona seismică Banat. Mai multe clădiri au fost avariate, iar imagini de după seism arată cărămizi căzute pe trotuare.

Seismul face parte dintr-o serie de cutremure care s-au produs în ultimele săptămâni în regiunea Banat-Crișana, spun experții. Acesta a fost resimțit și în Cluj, Oradea și Timișoara, dar și în Ungaria, Serbia și Croația, și a fost urmat de mai multe replici, cea mai mare cu magnitudinea 3,2 pe Richter, arată datele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Specialiștii au explicat care sunt cauzele cutremurelor din vestul României și avertizează că vor urma replici.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, iar intensitatea a fost de 7 grade Mercalli. (...) Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Șiria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube”, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu, în cadrul unei conferințe de presă, scrie Adevarul.

Acesta a precizat că s-au produs 13 replici, dintre care cea mai mare a fost de 3,2 grade, iar cea mai recentă s-a produs miercuri dimineață (magnitudinea de 2,2).

Potrivit experților, zona este cunoscută ca fiind cu risc seismic, iar în istorie, în zonă au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, astfel că nu este o zonă singulară și nu acum a început activitatea în zona respectivă. „În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și Munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (...) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent. Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra acelora care sunt într-un echilibru instabil”, a explicat seismologul Mihai Diaconescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel