Am avut şansa imunizării împotriva noului coronavirus prin vaccinare, dar nu am făcut-o în număr suficient de mare şi acum suportăm consecinţele. Pe lângă numărul mare de infectări, există şi riscul apariţiei unei noi mutaţii pe lângă cele deja existente, atrag atenţia medicii specialişti.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, nu exclude apariţia unei tulpini locale a SARS-CoV-2, informează Adevărul. „Cu siguranţă că este posibil să apară o variantă românească, doar că micile modificări care apar într-o anumită regiune nu înseamnă neapărat că vor face diferenţa. Deocamdată, nu putem trage concluzia că va fi o variantă mai agresivă, că de transmis oricum se transmite uşor. Sunt de luat în calcul caracteristici care ţin de zonă. E posibil ca, în România, unde avem un număr mare de infecţii în acest moment, interacţiuni importante, mai ales că o parte importantă a populaţiei nu e vaccinată, să apară nişte lucruri caracteristice. La noi, fiind şi cei mai mulţi nevaccinaţi, e şi un risc mai mare de a face o formă severă. Atunci, părerea mea este că trebuie luat în calcul această eventuală apariţie şi dacă această variantă apărută în România înseamnă eficienţă mai redusă pentru vaccin, dacă tratamentul nu merge la fel de bine. Adică, lucruri concrete, pentru că ceea ce mă interesează este finalitatea”.
Astfel, conf. dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a declarat, pentru Spotmedia, că „există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coşmar”.
Medicul epidemiolog a explicat că mutaţiile virusului SARS-CoV-2 au apărut în ţări cu o densitate mare a populaţiei, în ţări sărace, cu puţine restricţii sau care au fost conduse de oameni politici convinşi că noul coronavirus nu există. „De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o ţară care are un segment mare din populaţie imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA”, a explicat universitarul.
„Ar fi cea mai mare tragedie“
La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a declarat că se teme de riscul apariţiei unei mutaţii „româneşti” a SARS-CoV-2, îngrijorare bazată pe numărul tot mai mare de infectări, pe fondul existenţei unei populaţii preponderent nevaccinată.
„Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond şi s-o luăm de la capăt. Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toţii consecinţele lipsei de decizie”, a declarat medicul Gindrovel Dumitra. Prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de Microbiologie din România, a recunoscut şi el că există riscul ca, în contextul pandemic din ultima vreme, să apară o tulpină locală a coronavirusului şi a apreciat că valul 4 al pandemiei se va stabiliza la finalul lunii octombrie: „Depinde la ce nivel va fi plafonul de infectare zilnică. Una e să se stabilizeze la 15.000 de cazuri pe zi şi alta e mult mai jos. Dacă oamenii vor merge să se vaccineze în număr foarte mare şi vor respecta cu stricteţe măsurile de protecţie şi distanţare, valul pandemic se va scurta, iar plafonul de infectare se poate stabiliza la un nivel mai scăzut”.
Şase variante depistate până acum
Prima mutaţie care a provocat îngrijorare a fost varianta Alpha, depistată în Marea Britanie. Regatul Unit înregistra la acea vreme o medie de peste 25.000 de cazuri, cu peste 450 de decese pe zi.
A doua variantă de coronavirus nou a fost detectată în Africa de Sud, într-o perioadă cu peste 300 de decese pe zi, şi a fost prima care a pus sub îndoială eficienţa vaccinurilor. A treia variantă a fost detectată în Brazilia în luna noiembrie 2020, stat în care s-au înregistrat în jur de 600.000 de decese. Varianta dominantă în acest moment este Delta. Aceasta din urmă stă în spatele dezastrului sanitar din India, unde au fost zeci de mii de infectări zilnice şi mii de decese. Până acum au fost identificate şase altfel de mutaţii – ultima, tulpina Lambda, identificată în Peru, nefiind considerată până în prezent o mutaţie care să determine îngrijorarea specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News