Specialistul spune că în India, după momentul în care numărul de infectări a fost foarte mare, varianta circulantă a ajuns să se stingă, urmând această perioadă de linişte. După această perioadă, însă, va începe un nou val în momentul în care apare o nouă variantă a virusului sau un context epidemiologic care favorizează evoluţia infecţiilor.
„În India s-a întâmplat ce s-a întâmplat peste tot în lume de mai multe ori, dar oamenii din păcate uită anumite lucruri şi atunci li se par lucrurile care se întâmplă ca ceva aparte. Ori şi în India, şi în alte părţi ale lumii, inclusiv la noi în momentul de faţă, se întâmplă acelaşi lucru. În momentul în care numărul de infecţii este foarte mare, să ne aducem aminte că India a fost la un moment dat cu 400.000 de infecţii pe zi. Practic varianta circulantă ajunge să infecteze cam tot ce poate infecta în acel context epidemiologic”, spune medicul, potrivit Știrile PRO TV.
„Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei delta de la jumătatea lunii ianuarie”
Făcând o paralelă cu ţara noastră, la o populaţie mai mică precum cea de la noi, expertul explică faptul că acelaşi fenomen are loc acum şi la noi, unde avem o perioadă de linişte după ultimul val dramatic de infectări soldat cu foarte multe decese.
„Dacă facem o paralelă, la noi, sigur că la un nivel mai mic, pentru că este diferenţa de populaţie, s-a întâmplat un lucru asemănător, deci practic am intrat într-o perioadă cu un număr de infecţii mai redus după un val care a fost catastrofal, cu un număr de infecţii semnificativ de mare, chiar peste ce s-a raportat, pentru că atunci când se fac raportările se raportează determinările, ceea ce este în populaţie...cu cât măreşti numărul de testări făcute, cu atât îţi ies mai multe infecţii. Şi acum suntem într-o perioadă din aceasta mai liniştită, dar deja sunt semne că, din cauza creşterii mobilităţii populaţiei, pentru că oamenii se pregătesc de sărbători, circulă, începe din nou să se redinamizeze uşor, cel puţin în anumite zone am văzut zona Bucureştiului, unde lucrurile încep din nou să se schimbe. Şi ne aşteptăm ca practic evoluţia să fie spre valul 5 printr-o redinamizare datorită sărbătorilor, datorită vacanţelor, creşterii mobilităţii, a creşterii numărului de contacte”, a mai spus medicul.
Dr. Emilian Popovici a spus că această perioadă se va încheia în ianuarie tocmai pentru că virusul începe să fie deja redinamizat de circulaţia mai intensă a oamenilor din această perioadă dar şi din cauza apariţiei noii variante omicron.
„Ne aşteptăm la o redinamizare a variantei delta de la jumătatea lunii ianuarie încolo şi la manifestarea mai serioasă a omicron care, dacă respectă ceea ce ştim până acum, că varianta cea mai transmisibilă devine dominantă, va deveni dominantă şi vor circula în paralel. Deci ne aşteaptă un val 5 care poate să ridice probleme”, a adăugat acesta.
Varianta delta a virusului va circula la un moment dat în paralel cu varianta omicron
În acelaşi timp însă, anul viitor va avea loc şi alt fenomen, spune Dr. Popovici. Varianta delta a virusului va circula la un moment dat în paralel cu varianta omicron, lucru care s-ar putea să creeze probleme în valul 5 pandemic.
„Acum delta se vede că se dinamizează din nou din cauza circulaţiei oamenilor crescută în această perioadă, iar omicron, dacă respectă tradiţia, fiind de 3, 2 ori mai transmisibilă decât delta, va deveni dominantă şi atunci va fi o perioadă în care aceste două variante vor circula împreună”, a mai adăugat medicul.
Numărul mare de infecţii pe care varianta omicron, mult mai transmisibilă, îl va produce va avea cu siguranţă impact asupra presiunii pe secţiile de terapie intensivă şi asupra ratei de decese, mai spune Prof.Dr. Popovici.
„Eu consider că adoptarea certificatului verde, chiar într-o formă, să spunem, mai puţin impunătoare, este extrem de utilă în perioada actuală, pentru că va îndemna acel segment de populaţie care nu este antivaccinare dar care nu este suficient de hotărâtă pentru a face demersul vaccinării, să se vaccineze, şi acest lucru s-a văzut atunci când certificatul verde, într-o formă precedentă, a fost în discuţie la Parlament, din păcate nu s-a finalizat cu un vot favorabil adoptării şi s-a văzut că numărul de vaccinaţi de la 100.000 pe zi a scăzut la câteva mii, deci este clar că adoptarea certificatului verde va fi extrem de utilă atât din acest punct de vedere, cât şi din perspectiva limitării transmiterii prin ceea ce prevede acest certificat”, a declarat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News