Avertizarea de căldură, valabilă pentru mare parte din Anglia şi Ţara Galilor, este în vigoare de duminică până la sfârşitul zilei de marţi, perioada caniculară putând atinge punctul culminant luni sau marţi.
"Este probabil să fie resimţite efecte adverse asupra sănătăţii la nivelul întregii populaţii, acestea nefiind limitate la cei mai vulnerabili la căldura extremă, ceea ce poate duce la potenţiale îmbolnăviri grave sau pericol la adresa vieţii", a indicat Met Office.
Pe măsură ce temperaturile vor urca până la 35 de grade Celsius sau mai sus, există risc de perturbări pe arii extinse, inclusiv închiderea unor drumuri, anulări şi întârzieri ale călătoriilor feroviare şi aeriene.
Meteorologii estimează că există un risc de 30% ca mercurul din termometre să depăşească recordul actual de temperatură maximă din Marea Britanie, de 38,7 grade Celsius, înregistrat la Cambridge în 2019.
Acest val de caniculă este rezultatul pătrunderii unui flux de aer cald în Marea Britanie dinspre continent.
Valurile de caniculă au devenit mai intense, mai îndelungate şi mai frecvente pe fondul schimbărilor climatice, iar experţii au avertizat asupra necesităţii adaptării locuinţelor şi oraşelor din Marea Britanie la un viitor cu veri mai călduroase.
Serviciile de ambulanţă sunt deja la cel mai înalt nivel de alertă în contextul în care problemele cauzate de caniculă sunt amplificate de lipsa personalului din cauza COVID-19.
Serviciul de Ambulanţă din Londra a îndemnat populaţia să apeleze numărul de urgenţă 999 doar în cazul urgenţelor care ameninţă viaţă, recomandând totodată locuitorilor să se hidrateze şi să se ferească de soare în perioadele cele mai călduroase ale zilei.
În unele zone, valul de caniculă vine după câteva luni cu precipitaţii sub medie, iar companiile de apă au îndemnat locuitorii să facă economie la apă în contextul creşterii cererii ca urmare a temperaturilor ridicate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News