Avertizări de inundații în mai multe județe: Cod portocaliu și galben până duminică

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Avertizări de inundații în mai multe județe: Cod portocaliu și galben până duminică / Foto: Freepik
Avertizări de inundații în mai multe județe: Cod portocaliu și galben până duminică / Foto: Freepik

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, avertizări de inundații de cod galben și cod portocaliu, valabile până duminică la prânz, pentru râurile din 18 bazine hidrografice. 

Potrivit prognozei de specialitate, aceste avertizări sunt cauzate de precipitațiile abundente și de potențialul de scurgeri importante de apă pe versanți, torenți și pâraie, ceea ce ar putea duce la viituri rapide și la efecte severe de inundații locale.

 

Avertizări de Cod galben de viituri

 

Codul galben de viituri va fi în vigoare în perioada 13 septembrie, ora 15:00 - 15 septembrie, ora 12:00. Avertizarea vizează o serie de cursuri de apă importante, inclusiv râurile Vișeu, Iza, Tur și Lăpuș din județul Maramureș, Someșul Mic în județele Bihor și Cluj, Someșul în județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare, Crasna în județele Sălaj și Satu Mare, precum și Barcău în județele Sălaj și Bihor.

În plus, sunt incluse și alte râuri precum Crișul Repede (județele Cluj și Bihor), Bega (județul Timiș), Timiș (județele Caraș-Severin și Timiș), Bârzava, Moravița, Caraș și Nera (județele Caraș-Severin și Timiș), Olt (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea și Argeș), Argeș, Dâmbovița și Ialomița (județele Dâmbovița, Prahova și Ilfov), Prahova (județele Prahova, Buzău și Ialomița), Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Putna, Râmnicu Sărat, Buzău, Bârlad, Siret, Prut și Jijia.

 

Avertizări de Cod portocaliu de inundații

 

Pe lângă Codul galben, INHGA a emis și o avertizare de Cod portocaliu de inundații pentru intervalul 13 septembrie, ora 20:00 - 14 septembrie, ora 00:00. Aceasta vizează râurile din bazinele hidrografice Suceava (județul Suceava), Moldova (județele Suceava și Neamț), Bistrița (județele Suceava, Harghita, Neamț și Bacău), Trotuș (județele Harghita, Bacău, Neamț, Covasna și Vrancea), Putna (județul Vrancea), Râmnicu Sărat (județele Buzău și Vrancea), Buzău (județele Covasna, Buzău și Prahova), Bârlad (județele Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Galați și Vrancea), Siret (județele Suceava, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Vrancea și Galați), Prut (județele Botoșani și Iași), Jijia (județele Botoșani și Iași) și Prut (județele Iași, Vaslui și Galați).

Hidrologii avertizează că, sub incidența Codului portocaliu, există riscul unor fenomene hidrologice periculoase, precum scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. Aceste fenomene pot afecta cu o probabilitate și intensitate mai mare unele râuri mici din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Neamț și Bacău.

 

Recomandări pentru populație și autorități

 

Populația este sfătuită să rămână vigilentă și să respecte indicațiile autorităților locale. Se recomandă evitarea zonelor expuse riscului de inundații, monitorizarea atentă a evoluției situației hidrologice și pregătirea pentru eventuale evacuări rapide. De asemenea, autoritățile locale sunt îndemnate să ia măsuri preventive pentru a reduce riscurile și să asigure o comunicare promptă și clară către cetățeni.

Specialiștii INHGA continuă să monitorizeze evoluția situației hidrologice și vor actualiza avertizările în funcție de prognozele meteorologice și evoluțiile din teren.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel