Gruparea ecologistă afirmă pe conturile sale de social-media că activiştii ei au pătruns pe pista aeroportului şi s-au plimbat acolo cu bicicletele, împiedicând astfel traficul aerian.
Însă responsabili ai aeroportului afirmă că, de fapt, protestatarii ecologişti au ajuns doar pe o cale de rulare şi nu au pătruns efectiv pe vreuna din cele două piste ale aeroportului, dar acestea au fost totuşi închise din motive de securitate.
Avioane blocate la sol, pe aeroportul din Berlin
Un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat că, între timp, activiştii au fost reţinuţi de poliţie, iar traficul va fi reluat de îndată ce zona va fi securizată.
Aceştia din urmă cer ieftinirea transportului public, introducerea unei limite de viteză pe autostrăzile germane, măsuri de descurajare a folosirii transportului aerian, mai ales a celui cu avioane private, în general măsuri de combatere a schimbărilor climatice.
Într-un comunicat postat pe social-media de mişcarea ecologistă, aceasta susţine că avionul nu este un mijloc de transport normal pentru oameni normali, şi semnalează că aproximativ 80% din populaţia lumii nu l-a folosit niciodată.
Alţi militanţi ecologişti au blocat în acelaşi timp o arteră din cartierul central berlinez Prenzlauer Berg, potrivit Agerpres.
Vezi și
Angajații Air France amenință cu greva în perioada sărbătorilor de Crăciun
Călătoriile în perioada sărbătorilor de Crăciun ar putea fi complicate anul acesta în Franța, după ce sindicatele care reprezintă personalul de cabină al Air France au anunțat că au depus un preaviz de grevă pentru perioada Crăciunului și a Anului Nou.
Sindicatele UNAC și SNGAF, care reprezintă personalul navigant, au amenințat cu acțiuni sindicale ca răspuns la ceea ce consideră că managementul nu a reușit să prelungească Contractul Colectiv - care a expirat la sfârșitul lunii octombrie - în timpul negocierilor de la începutul acestei toamne.
Greva propusă ar urma să se desfășoare între 22 decembrie și 2 ianuarie, ceea ce ar putea provoca ravagii în perioada sărbătorilor - o perioadă crucială pentru industria aeronautică, care încă se recuperează după pierderile suferite în timpul pandemiei Covid-19.
Într-o declarație publicată marți, sindicatele au declarat că solicită "negocierea unei soluții contractuale temporare care să înlocuiască Contractul Colectiv".
Potrivit comunicatului, preavizul de grevă a fost menit să "servească drept avertisment pentru conducerea noastră" și să amenințe cu o "mobilizare puternică" dacă nu se va ține cont de acest avertisment.
Potrivit unui reportaj publicat de Le Monde, negocierile din toamnă s-au axat în mare măsură pe planurile de modificare a numărului de însoțitori de bord pe zbor, conducerea preferând să folosească un membru al echipajului de cabină la fiecare 51 de pasageri, în loc de unul la fiecare 48, care este standardul actual pentru zborurile pe distanțe lungi. În schimb, sindicatele au luptat pentru păstrarea standardelor existente, conform The Local.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News