Aviz FAVORABIL în Parlament pentru Certificatele de vaccinare. ULTIMA ORĂ

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Certificatul de vaccinare a primit aviz favorabil în Comisia Juridică din Senat. Decizia din Parlamentul României a fost luată în urmă cu scurt timp.

Certificatul de vaccinare, sau certificatul verde european a primit "undă verde" în Senatul României. După ce a trecut de Comisia Juridică, mai este un singur pas pentru a trece de Senat: votul din plen, care este însă o formalitate. Proiectul este inițiat conform procedurii de urgență, astfel că săptămâna viitoare va ajunge la Camera Deputaților unde va urma același parcurs.  

Certificatul verde digital va facilita libera circulaţie în interiorul UE  

 

Acest certificat sanitar, denumit ''certificat verde digital'' european, are rolul de a oferi un cadru armonizat care să faciliteze libera circulaţie în interiorul UE în vara aceasta. El va cuprinde un cod QR care să arate că titularul său a fost vaccinat împotriva COVID-19, că fost testat negativ în urma unei probe PCR recente sau că este imunizat în urma unei infectări de care s-a vindecat. Certificatul (în format fizic sau digital) va fi prevăzut şi cu o semnătură electronică pentru atestarea autenticităţii. La controlul efectuat de o autoritate competentă, cum ar fi poliţia de frontieră, codul QR este scanat şi este verificată semnătura electronică. Sistemul este dezvoltat de companiile germane T-Systems şi SAP. Statele membre pot folosi pe plan intern aplicaţii distincte dacă doresc acest lucru, unele având deja în dezvoltare astfel de aplicaţii.

 

Guvernele nu vor putea impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului 


În paralel cu pregătirile tehnice, regulamentul privind ''certificatul verde digital'' european încă face obiectul negocierilor între Parlamentul European şi Consiliul UE, ce reuneşte reprezentanţii statelor membre. Unul dintre subiectele de divergenţă este legat de solicitarea Parlamentului European privind plafonarea preţurilor testelor sau suportarea costurilor acestora de către statele membre.

Eurodeputaţii mai cer ca guvernele să nu poată impune restricţii suplimentare deţinătorilor certificatului, cum ar fi carantina. Însă statele membre doresc să-şi rezerve această posibilitate. O nouă sesiune de negocieri va avea loc marţi. Eventualul compromis va trebui apoi aprobat de Consiliul UE şi votat de Parlamentul European. Comisia Europeană speră ca regulamentul să fie gata până la sfârşitul lunii iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel