Avocații dau în judecată Spania pentru moartea unor migranți din Insulele Canare

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Avocații dau în judecată Spania pentru moartea unor migranți din Insulele Canare
Avocații dau în judecată Spania pentru moartea unor migranți din Insulele Canare

Neglijența ar fi putut duce la moartea migranților a căror ambarcațiune s-a scufundat după ce au așteptat 10 ore pentru ajutor în largul Insulelor Canare, potrivit unui proces.

Procurorii din Gran Canaria susțin că este posibil să se fi comis infracțiuni, inclusiv omisiunea de a acorda asistență. Treizeci și șase de persoane s-au înecat în timp ce încercau să ajungă în insule într-o barcă gonflabilă în luna iunie.

Mai multe incidente recente au pus răspunsul Europei la migrație sub o nouă examinare.

 

Spania dată în judecată pentru moartea unor migranți din Insulele Canare



Oficialii de salvare spanioli au fost nevoiți să își apere lipsa de acțiune după ce s-a raportat că o navă spaniolă de căutare și salvare se afla la doar aproximativ o oră distanță de barca pneumatică.

Nava nu i-a ajutat pentru că operațiunea de salvare fusese preluată de oficialii marocani, a relatat atunci agenția de presă Reuters.

O navă de patrulare a fost trimisă, dar a ajuns la 10 ore după ce barca de salvare a migranților a fost reperată pentru prima dată de un avion de salvare spaniol.

Ambarcațiunea lor s-a scufundat la aproximativ 160 km sud-est de insula Gran Canaria, la 21 iunie, iar 24 de supraviețuitori au fost preluați de ambarcațiunea marocană.

Serviciul spaniol de salvare de coastă a declarat că scufundarea a avut loc în apele monitorizate atât de Spania, cât și de Maroc, și că nu știau că ocupanții ambarcațiunii erau în pericol, a relatat agenția spaniolă de știri EFE.

 

Ruta Africa de Vest-Atlantic este considerată una dintre cele mai mortale rute de migrație



Insulele Canare fac parte din Spania, deși sunt situate în largul coastei vestice a Africii. Mulți migranți călătoresc din Africa spre arhipelag în speranța de a ajunge în Europa continentală.

Ruta Africa de Vest-Atlantic este considerată unul dintre cele mai mortale pasaje de migrație din lume, iar cel puțin 543 de migranți au murit sau au fost dați dispăruți în această călătorie în 2022, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) a ONU.

Incidentul are loc în contextul în care răspunsul Europei la migrație este supus unei examinări sporite după scufundarea unei ambarcațiuni cu migranți în largul coastelor Greciei în luna iunie.

Paza de coastă a Greciei a fost criticată pentru modul în care a gestionat tragedia, după ce BBC a obținut dovezi care pun la îndoială versiunea lor asupra evenimentelor.

 

ONU a solicitat o anchetă privind modul în care Grecia a gestionat dezastrul



ONU a solicitat o anchetă privind modul în care Grecia a gestionat dezastrul, în contextul în care se susține că ar fi trebuit să se ia mai multe măsuri mai devreme pentru a iniția o tentativă de salvare la scară largă.

La începutul acestei săptămâni, 86 de persoane au fost salvate de paza de coastă spaniolă în largul coastelor Insulelor Canare. De asemenea, mai mult de 300 de persoane sunt încă dispărute pe mare pe trei ambarcațiuni, după ce au plecat din Senegal în urmă cu două săptămâni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel