Avocații italieni ai lui Ionel Arsene spun că fostul baron PSD nu poate fi extrădat pentru că s-ar putea sinucide 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Avocații italieni ai lui Ionel Arsene au încercat să convingă instanța italiană din Bari că fostul baron PSD s-ar putea sinucide dacă ar fi extrădat în România pentru a-și executa pedeapsa. 

Avocații lui Ionel Arsene susțin că acesta nu poate fi extrădat. Presa italiană a publicat argumentele avocaților prin care aceștia încercau să blocheze extrădarea lui Arsene. Pe lângă problemele legate de o posibilă sinucidere a acestuia, avocații susțin că fostul om politic trăia deja de cinci ani în Italia, iar o extrădare în România l-ar putea afecta în privința reintegrării în societate după executarea pedepsei. De asemenea, se vorbește și despre o persecutare politică a lui Arsene.

Redăm o parte din argumentele prezentate în instanță și făcute publice de sursele italiene: 

„Instanța nu a luat în calcul reședința legitimă și efectivă în mod continuu, timp de cel puțin cinci ani în Italia, în aplicarea recentelor modificări legislative introduse în Italia prin Legea 10 din august 2023, precum și jurisprudența internă recentă a Curții Constituționale și a Curții de Casație. Eșecul Curții de Apel de a verifica înrădăcinarea reală și neîntreruptă a lui Arsene în Italia, așa cum demonstrează probele depuse de apărare, dar ignorate de Curtea de Apel din Bari cu deducții logice extrem de conjuncturale, ridică îndoieli cu privire la riscul actual de persecutare politică a lui Ionel Arsène, unul dintre cei mai importanți lideri politici ai partidului român care a asigurat guvernarea". 

„Mai mult – continuă avocații Gaito și Antinucci – extrădarea în România contrastează cu scopul reeducativ al pedepsei întrucât executarea în străinătate a pedepsei aplicate unei persoane care și-a stabilit ferm relațiile familiale și sociale în Italia ajunge să împiedice reintegrarea socială a individului la sfârşitul executării pedepsei şi astfel este anulat scopul reeducativ vizat de sancțiune.

Arsene suferă de patologii grave, inclusiv neuro-psihiatrice, iar acest lucru a fost constatat și documentat de medici consultați de avocații apărării, de dr. Nicolò Falchi Delitala, medic neuro-psihiatru la Spitalul S. Giovanni din Roma, dr. Roberta Russo, psiholog criminalist din Roma, specialist în observare științifică și tratament în circuitele penitenciare, Dr.  Gian Francesco Mureddu,  medic specialist cardiolog la Spitalul S. Giovanni din Roma. „

Totuși – subliniază  avocații – rapoartele sunt ignorate de Curtea de Apel Bari care nu a dispus o expertiză, deși sunt îndeplinite cerințele legale.

În așteptarea procesului de sesizare, în interesul destinatarului, apărătorul a prezentat rapoarte psihiatrice, cu documentație sanitară anexată, eliberate de o structură publică (ASLRM 2) în care a pus în evidență persoana lui Ionel Arsène. Din cauza procesului suferit in Romania si considerat in mod sumar nedrept de acesta, afectiunea clinica integreaza cele cinci criterii de diagnostic necesare pentru diagnosticarea Tulburarii Depresive Majore severe cu caracteristici melancolice conform DSM5 - TR 2022 si prezinta risc crescut de sinucidere in caz de acceptare a cererii de extrădare. (cităm textual în raportul medicului din 04.09.2023: ... Riscul de sinucidere este foarte mare și ar crește exponențial în cazul extrădării... )  ”.

Condițiile de sănătate ale lui Ionel Arsene, astfel cum sunt documentate, vor fi protejate de sistemul de sănătate al statului membru emitent, având asigurat în acest punct prin informațiile menționate mai sus, din care se pare că structurile penitenciare implicate garantează asistenţă psihiatrică deţinuţilor.

Curtea de Apel din Bari - spun avocații lui Arsène - a afirmat doar existența asistenței medicale în închisorile din România, dar a ignorat complet ceea ce au indicat cu bună știință consultanții cu privire la riscul de sinucidere în caz de extrădare Mai mult, documentația produsă de apărare privind situația penitenciarelor din România și gestionarea îngrijirilor medicale, a fost complet ignorată de către Tribunalul Teritorial. Aceasta ridică serioase îndoieli cu privire la închisoarea și tratamentul medical acordat deținutului, demonstrând cum România nu este nicidecum un model de cele mai bune practici din penitenciare," se arată în motivarea avocaților, pe care am consultat-o și am redat-o parțial. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel