Avocatul Poporului, propunere surprinzătoare: "Poate că Guvernul va veni cu o formulă prin care să anuleze amenzile date în starea de urgenţă"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură Antena 3
Sursa foto: captură Antena 3

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat miercuri, după ce Curtea Constituţională a admis sesizarea asupra OUG prin care se reglementează cuantumul amenzilor pe perioada stării de urgenţă, că speră ca Guvernul să vină cu o formulă prin care să anuleze aceste amenzi.

"Noi i-am sfătuit de la bun început pe cei care au fost amendaţi să conteste amenzile la instanţe, pentru că aceasta este calea firească de urmat. Pe de altă parte, mă gândesc acum că, având în vedere că sunt vreo 300.000 de astfel de amenzi, o asociaţie a grefierilor spunea că au primit deja vreo sută de mii de plângeri, mă gândesc, pur şi simplu, că sufocăm instanţele de judecată şi atunci poate că Guvernul va veni cu o formulă, nu ştiu dacă amnistie sau de alt tip, dar prin care să anuleze toate aceste amenzi, pentru că mulţi poate nu le-au contestat că nici nu au ştiut, sunt oameni în vârstă, cu puţină şcoală şi fără resurse materiale, dar care s-au trezit cu nişte amenzi uriaşe şi să nu stea oamenii cu teama că le pot fi luate, nu ştiu, casele, acareturile din casă, ar fi păcat. Eu sper să vedem o astfel de acţiune din partea Guvernului", a afirmat Weber, pentru AGERPRES.

Ea a adăugat că fiecare a interpretat cum a vrut prevederi din ordonantele militare în aplicarea amenzilor, aspect neconstituţional.

"Am sesizat Curtea Constituţională pe două aspecte privind Ordonanţa 1 din 1999. Un aspect se referea la ceea ce noi am considerat că este posibilitatea preşedintelui de a legifera, restrângând drepturi şi libertăţi. Un al doilea aspect se referea la lipsa de previzibilitate a textului din Ordonanţa 1 pe 1999 în ceea ce priveşte contravenţiile, deci conduita pe care fiecare dintre noi trebuie să o aibă, şi ulterior, în anul acesta, s-a dat o altă ordonanţă, 34, prin care nu s-a lămurit nimic, dar s-au mărit teribil de mult şi minimum şi maximum amenzilor şi am considerat că în acest fel noi nu respectăm practic principiul acesta al previzibilităţii legii, dăm peste cap chiar şi întreaga legislaţie cu privire la contravenţii din România. (...) S-au dat amenzi pentru nerespectarea ordonanţelor militare, fiecare a interpretat cum a vrut acele prevederi din ordonanţele militare, or acest lucru într-adevăr este neconstituţional în opinia noastră şi mă bucur dacă la Curtea Constituţională am avut acest câştig de cauză, pentru că totuşi 300.000 de amenzi cu nişte cifre care ne-au situat pe locul întâi în Europa este categoric exagerat", a explicat Renate Weber.

Ea a amintit că Avocatul Poporului a trimis miercuri la Curtea Constituţională o sesizare şi privind ordonanţa care reglementează starea de alertă, pentru că textul este "total imprevizibil".

"Astăzi noi am trimis la Curtea Constituţională o sesizare şi pe ordonanţa care reglementează starea de alertă exact din acelaşi motiv, faptul că textul de lege este total imprevizibil, nu ştim ce este aia stare de alertă, fiindcă nu există o definiţie a ei, nu se spune în lege (...) care sunt drepturile al căror exerciţiu poate fi retrâns, ţi se spune că organele administraţiei, că ele, de fapt, trebuie să implementeze, deci administraţia la nivel naţional sau local trebuie să ia toate măsurile. Cum adică? Drepturile noastre vor fi restricţionate pe baza unei decizii luate la nivel administrativ? Aşa ceva cred că este categoric împotriva literei Constituţiei noastre. (...) Nici nu avem o durată de timp pentru starea de alertă, adică cum? O trăim în mod perpetuu sau pe un an sau pe doi? Adică aducem atingere însuşi dreptului, nu numai exercitării unui drept", a susţinut Weber. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel