Avocatul Poporului cere Ministerului Educației clarificări cu privire la cursurile online

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
gov.ro
gov.ro

Avocatul Poporului a primit în ultimele zile mai multe petiții în care au fost exprimate temeri referitoare la desfășurarea cursurilor și la evaluarea online a elevilor și a cerut, vineri, clarificări din partea Ministerului Educației.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, remis presei vineri, au fost cerute Ministerului Educației clarificări în ceea ce privește interpretarea și aplicarea Ordinului nr. 4135/2020.

„În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit mai multe petiții în care au fost exprimate temeri referitoare la desfășurarea actului de predare-învățare-evaluare în mediul online, astfel cum este acesta reglementat prin Ordinul MEC nr. 4135/2020, dar și aspecte care vizează lipsa infrastructurii necesare desfășurării cursurilor, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice", se arată în comunicat.

Printre petițiile primite se numără și cea din partea Consiliului Național al Elevilor.

„Pornind de la dispozițiile art. 10 lit. h) din Ordin, respectiv, care este orizontul de timp în care se vor efectua aceste instruiri și modalitatea concretă în care vor avea loc? Există în bugetul Ministerului Educației și Cercetării fonduri pentru astfel de cursuri de pregătire a tuturor cadrelor didactice din România?", este una dintre întrebările adresate Ministerului Educației de Avocatul Poporului.

 

„Ordinul Ministrului nu precizează”

 

Acesta a mai cerut Ministerului să indice care sunt sursele de finanțare pentru achiziționarea calculatoarelor, laptopurilor, tabletelor sau telefoanelor inteligente necesare învățământului online.

„Ce soluții urmează a fi identificate pentru familiile cu mai mulți copii, cu un singur terminal de tip desktop, laptop, tabletă, telefon inteligent și care sunt nevoiți să-l utilizeze în același timp, având în vedere programul activităților didactice al acestora? Care este modalitatea prin care Ministerul Educației și Cercetării înțelege să gestioneze situația lipsei de acoperire a semnalului GSM pentru serviciile de voce și date în anumite comunități rurale din România?", se mai arată în comunicatul Avocatului Poporului.

De asemenea, acesta întreabă dacă Ministerul Educației și Cercetării are o statistică referitoare la numărul elevilor din mediul rural și gradul de accesibilitate al acestora la desktopuri, laptopuri, tablete și telefone inteligente și la serviciile de voce și date.

„Dat fiind ca Ordinul Ministrului nu precizează, solicităm Ministerului Educației și Cercetării să clarifice situațiile în care actul de predare-învățare-evaluare în mediul online devine obligatoriu", se mai arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei a emis un ordin privind organizarea procesului educaţional pe durata cursurilor online. Prezenţa online la cursuri a elevilor şi a cadrelor didactice va fi monitorizată de unităţile de învăţământ, prevede comunicatul oficial.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel