BBC a dat de urma "Babușka Z" pentru a încerca să stabilească adevărul din spatele incidentului.
"Nu cred că ar trebui să mă glorifice. Sunt doar o țărancă. Nu înțeleg de ce am devenit o celebritate", a declarat femeia.
Ucraineanca este denumită Babușka Z și a ajuns virală în toată lumea dintr-o greșeală
Femeia care a devenit cunoscută sub numele de Babușka Z - "bunica" în rusă, Z-ul referindu-se la simbolul adesea pictat pe vehiculele blindate rusești - este uluită când BBC îi arată fotografiile cu noua ei faimă. "Nu am văzut niciodată nimic din toate astea", spune ea.
Videoclipul o arată mergând spre doi soldați ucraineni care țin în mână un steag sovietic roșu.
Soldații spun că au sosit pentru a o ajuta și îi oferă o pungă cu mâncare. Apoi îi iau steagul, îl aruncă pe jos și îl calcă în picioare. Așa că femeia, simțindu-se insultată, le dă înapoi mâncarea. "Părinții mei au murit pentru acest steag în al Doilea Război Mondial", spune ea, indignată.
Pentru Kremlin, acest lucru a fost aur. Propaganda rusă este rareori capabilă să se axeze pe indivizi, iar ei au văzut în această femeie un exemplu rar de ucrainean care regretă prăbușirea Uniunii Sovietice și îi consideră pe ruși drept eliberatori.
Majoritatea ucrainenilor - chiar și în regiunile vorbitoare de limbă rusă - nu au salutat invazia, așa că arborarea de către ea a steagului sovietic a fost folosită ca dovadă că acțiunile sale au susținere în rândul populației locale.
Și nu strică faptul că iconografia acelui steag și a Babușkăi rezonează pentru fiecare rus care este familiarizat cu cartea poștală din Al Doilea Război Mondial a "Mamei Rusia".
Mașina de propagandă a Kremlinului s-a pus pe treabă. În câteva zile, imaginea ei - o întoarcere la stereotipul țăranei din epoca sovietică, cu eșarfa ortodoxă, cizmele de pâslă și fusta groasă - a început să apară peste tot, de la Moscova și Siberia până la insula Sakhalin din Extremul Orient.
Acum a fost imortalizată în picturi murale, pancarte, cărți poștale, sculpturi și autocolante pentru bara de protecție. I-au fost dedicate cântece și poezii. Oficialii ruși au dezvelit chiar și o statuie a ei în Mariupol, orașul ucrainean care a fost bombardat până la temelii.
Până de curând, nimeni nu cunoștea adevărata identitate a Babușkăi Z. De fapt, nimeni nu era sigur dacă mai era în viață.
Dar ea este o persoană foarte reală. Numele ei este Anna Ivanovna, iar BBC a dat de urma ei în Velyka Danylivka, un sat de lângă Kharkiv, în nord-estul Ucrainei, unde locuiește cu soțul, câinii, pisicile și iepurii ei.
Plină de viață, în vârstă de 69 de ani, pare surprinsă atunci când îi arătăm fotografii cu statuia realizată după chipul ei. "Chiar arăt atât de bătrână?", întreabă ea. "E ca și cum un străin se holbează la mine!".
Povestea ei este foarte diferită de imaginea pe care o prezintă presa rusă; femeia nu susține războiul
"Cum aș putea să îmi susțin oamenii mei care mor? Nepoții și strănepoții mei au fost forțați să plece în Polonia. Trăim în frică și teroare", sunt declarațiile bătrânei.
Așadar, de ce a întâmpinat Anna soldații cu un steag sovietic? Ea spune că a fost înțeleasă greșit. Ea susține că i-a confundat pe cei doi soldați ucraineni care îi ofereau mâncare cu soldații ruși.
"Eram doar fericită că rușii vor veni și nu se vor lupta cu noi. Am fost fericită că ne vom uni din nou".
Anna nu a pus niciun subtext politic în numărul ei. Steagul roșu, spune ea, nu este steagul Uniunii Sovietice, nu al Rusiei, ci "steagul iubirii și al fericirii în fiecare familie, în fiecare oraș, în fiecare republică. Nu al vărsării de sânge. Și oricine spune altceva, se înșeală".
În timp ce Anna vorbea, în apropiere se auzea vuietul constant al artileriei și al luptelor. Ea nu a tresărit nici măcar o dată - s-a obișnuit cu asta.
"Dacă aș putea vorbi cu Vladimir Putin, i-aș spune: ai făcut o greșeală. Noi, muncitorii ucraineni, ce am făcut noi vreodată ca să merităm asta? Noi suntem cei care suferim cel mai mult."
Dar Anna provine din perioada sovietică și este reticentă în a-l critica în mod deschis pe liderul rus: "Putin este un președinte. Un țar, un rege, un împărat".
Chiar dacă rușii au construit o statuie după chipul Annei, nu i-au cruțat satul de atacuri
Chiar dacă a devenit o vedetă la Moscova, satul Annei nu a fost cruțat de forțele lui Putin - a fost bombardat de mai multe ori.
Unele case sunt în flăcări. Altele au fost reduse la cenușă. Propria ei casă a avut de suferit de pe urma bombardamentelor - geamurile sunt sparte, acoperișul este deteriorat, iar schijele sunt împrăștiate pe peluza din față.
"Acum văd", a spus Anna. "Nu le pasă de oamenii de aici, din Ucraina, le pasă doar de cucerirea pământurilor noastre."
Dmytro Galko de la Ministerul Culturii din Ucraina este de acord. El spune că propaganda rusă face ca totul să fie unidimensional.
"Pur și simplu nu le pasă de adevăr, nu le pasă de persoanele reale. Nu sunt interesați de cine este Anna sau de soarta ei. Dacă ar putea, ar smulge-o, ar mumifica-o și ar pune-o într-un mausoleu", spune el.
Anna se teme acum pentru siguranța ei. În Ucraina, ea este atacată online pentru că este considerată pro-rusă. Toți vecinii ei o evită. Este un sat mic și toată lumea se cunoaște între ei.
"Nu sunt fericită că m-au făcut celebră. Pentru că în Ucraina, acum mă consideră o trădătoare.", transmite bătrâna.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News