Femeile care lucrează în sectorul casnic, cum ar fi ajutoarele domestice și îngrijitoarele, pot, de asemenea, să se pensioneze conform acelorași reguli ca toți ceilalți lucrători. Cerințele minime de îndeplinit este să aveți este să aveți 20 de ani de contribuții și 67 de ani. În același mod, este posibil să vă pensionați la 57 de ani cu o pensie anticipată.
Badantele din Italia pot ieși la pensie de la 57 de ani
Se numește pensie contributivă pentru limită de vârstă și permite ieșirea la 56 de ani pentru femei și la 61 de ani pentru bărbați. Cu toate acestea, există o fereastră de 12 luni care, de fapt, mută vârsta de ieșire la 57, respectiv 62 de ani.
Însă, este necesară dovedirea unei invalidități pensionabile de cel puțin 80 %, certificată de Comisia medicală a Inps. Parametrul acesta dovedește reducerea capacității de muncă a lucrătorului casnic.
Incapacitatea de a lucra ca îngrijitor sau ajutor casnic poate da dreptul persoanei să se pensioneze mai devreme.
Condiții pentru pensia pentru limită de vârstă cu invaliditate pensionabilă
Pentru a avea dreptul la o pensie anticipată de bătrânețe, trebuie să îndepliniți următoarele criterii:
Vârsta minimă pentru femei este de cel puțin 56 de ani;
Vârsta minimă pentru bărbați este de cel puțin 61 de ani;
Cel puțin 20 de ani de contribuții plătite;
Cel puțin 80% din invaliditatea pensionabilă certificată de Inps.
Prestația intră în vigoare la 12 luni de la data la care sunt îndeplinite condițiile. Cererea trebuie să fie depusă la INPS.
Badantele au dreptul la o alocație socială de 468 de euro pe lună
Badantele, la fel ca toți ceilalți lucrători, au dreptul să primească contribuțiile pe care angajatorul este obligat să le plătească în fiecare trimestru. Contribuțiile pe care le plătește îi vor permite apoi îngrijitorului să aibă acces la pensie de îndată ce îndeplinește condițiile (de obicei, pentru o pensie pentru limită de vârstă sunt suficienți 20 de ani de contribuții și 67 de ani de vârstă).
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că plata contribuțiilor se face pe baza orelor efectiv plătite în trimestrul respectiv și nu întotdeauna cei care sunt plătiți pe parcursul unui an de muncă sunt în măsură să ofere o acoperire adecvată a contribuțiilor. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, îngrijitorii au contracte de 24 de ore (chiar dacă lucrează toată ziua).
Badantele românce au dreptul la o alocație socială de 468 de euro pe lună
Acest lucru se datorează faptului că, în multe cazuri, angajatorul, pentru a avea mai puține cheltuieli, încheie un contract de muncă care prevede mai puține ore de muncă decât cele lucrate efectiv.
Astfel, îngrijitoarea face o muncă care, în unele cazuri, poate fi discontinuă și, din acest motiv, deși face o muncă foarte grea, se poate trezi la vârsta de 67 de ani fără să fi acumulat dreptul la o pensie pentru limită de vârstă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News