Badantele și îngrijitorii români, rămași în afara decretului „Cura Italia“, beneficiarii unui bonus special

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

1,2 milioane de oameni din Italia lucrează ca îngrijitori casnici sau badante. O bună parte dintre ei sunt români. În decretul Cura Italia, care limitează munca în Italia, aceste categorii de muncitori sunt cele mai vulnerabile pentru că nu există măsuri de protecție socială efective. 

Dacă angajatorul decide să nu-i lase pe babysitter, menajeră sau îngrijitor să lucreze pe baza indicațiilor din decretul emis în Italia pentru stoparea răspândirii Covid-19, aceste categorii de lucrători nu au niciun fel de „plasă de siguranță“ legală. Sunt efectiv lăsați în voia sorții, să se descurce singuri.

„Situația este dramatică, mulți oameni în vârstă ajung fără nici un fel fără îngrijiri la domiciliu, mulți îngrijitori nu vor să lucreze de frica de a contracta Covid-19, în timp ce mulți alții sunt trimiși acasă pentru că angajatorii lor, care acum lucrează de acasă, nu mai au nevoie de serviciile lor“, transmite un reprezentant al Colf&Badante din nordul Italiei, citat de La Notizia.

Până în prezent nu există nicio măsură care să protejeze aceste categorii de lucrători, deci este necesar un acord între părți (între angajator și muncitorul casnic). Posibilitățile sunt: concedii, concedii plătite sau concedii neplătite. Sfatul este să faceți un compromis, de comun acord între părți pentru această perioadă: de exemplu 5 zile de concediu + 7 de concediu neplătite + 5 de concediu plătit. Vacanța și concediul plătit sunt suportate 100% de familie (angajator) și lucrătorul continuă să acumuleze concediu în aceste perioade (nu în perioada concediului neplătit), recomandă specialiștii în dreptul muncii din Italia, potrivit La Repubblica.

Ce se întâmplă dacă angajatul este bolnav?

 

Dacă există un certificat medical care atestă boala, bona, îngrijitorul casnic, menajera sau badanta este oficial 'bolnavă' (statut care este recunoscut și celor aflați în carantină), acesta este plătit de familie. Primele 3 zile de boală sunt plătite la jumătate, apoi 100% până la maximum 15 zile, iar apoi plata se sistează.

„O dramă într-o situație dramatică. O situație foarte dificilă pentru îngrijitorii care lucrează ilegal, care nu au protecție și nici nu vor putea încheia acorduri temporare cu angajatorul, evidențiind astfel precaritatea unui sector care trebuie revizuit", relatează La Notizia.

Totuși, ieri, a fost semnat decretul economic din 17 martie 2020, care introduce noutăți pentru lucrătorii casnici (și nu numai) prin instituirea Fondului pentru veniturile de urgență. Astfel, aceste categorii de lucrători ar urma să beneficieze de un BONUS în timpul restricțiilor. 

Vouceherele pentru Baby-sitteri - 600 de Euro

 

Resursele acestui fond se ridică la 300 de milioane de euro și vor fi utilizate la contribuții pentru lucrătorii care au fost afectați prin măsuri de izolare a contagiunii, potrivit money.it.

Potrivit președintelui INPS, Pasquale Tridico, bonusul pentru plata babysitter-ului va fi sub formă de voucher de 600 de euro, și se amână contribuțiile la asigurările sociale în perioada 10 aprilie - 10 iunie. De asemenea va fi oferită o primă de 100 de euro angajaților care continuă să își desfășoare activitatea.

Plata contribuțiilor INPS pentru munca casnică a fost amânată (lucrători de familie, lucrători casnici, badante). Plata contribuțiilor INPS datorate în perioada 23 februarie - 31 mai poate fi efectuată după 10 iunie, fără penalități și fără dobândă.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel