Băiețelul de 4 ani, despărțit de mama sa din cauza doctoriței de familie, se întoarce acasă. Bunicii vor avea grijă de el

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Băiețelul de 4 ani, despărțit de mama sa din cauza doctoriței de familie, se întoarce acasă. Bunicii vor avea grijă de el / Foto: Unsplash
Băiețelul de 4 ani, despărțit de mama sa din cauza doctoriței de familie, se întoarce acasă. Bunicii vor avea grijă de el / Foto: Unsplash

Băiețelul de patru ani, care a fost luat de lângă mama sa în luna mai, a ajuns în cele din urmă la bunicii săi materni din Calafat, județul Dolj. Acesta a fost inițial plasat, în regim de urgență, la un asistent maternal din județul Ialomița, după ce medicul de familie al mamei a sesizat autoritățile că aceasta ar avea nevoie de consiliere psihologică, suferind de episoade depresive, conform Digi24.

Decizia de a plasa copilul la un asistent maternal a fost luată în contextul în care mama acestuia a fost internată involuntar, în urma unei evaluări realizate de specialiști. Internarea femeii s-a produs tot în luna mai, pe fondul problemelor sale de sănătate mintală, ceea ce a determinat autoritățile să intervină pentru a proteja copilul. În astfel de cazuri, măsurile de protecție sunt luate pentru a asigura siguranța și bunăstarea minorului, chiar dacă acest lucru presupune separarea temporară de părinți.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a comunicat, printr-un comunicat de presă, evoluția cazului și motivele care au stat la baza deciziilor luate.

"Ieri după-amiază, copilul a ajuns în familia extinsă, fiind preluat de bunicii materni, în Calafat – Dolj, în urma unei decizii pronunțate de instanță, care a dispus, cu recomandarea DGASPC Sector 6, ca măsura plasamentului băiețelului să fie stabilită la aceștia", se arată în comunicatul ANPDCA.

Vezi și: Copil luat brutal de lângă mamă, după o sesizare a medicului de familie. Românca luptă să-și recupereze copilul, dar DGASPC l-a trimis în plasament

 

Bunicii materni ai copilului nu au fost lăsați să ia copilul

 

Potrivit sursei citate, DGASPC Sector 6 a luat decizia plasamentului în regim de urgență după ce medicul de familie al mamei a făcut o sesizare referitoare la starea acesteia. Medicul a apreciat că femeia avea nevoie de un tratament adecvat și că starea ei de sănătate ar putea pune în pericol siguranța copilului. În urma evaluărilor medicale, s-a decis internarea nevoluntară a mamei și plasarea de urgență a copilului.

Încă de la început, bunicii materni ai copilului au fost identificați de DGASPC Sector 6 ca fiind o posibilă soluție pentru plasamentul minorului. Deși aceștia și-au exprimat dorința de a prelua băiețelul, legea prevede o serie de proceduri stricte de evaluare înainte de a permite transferul copilului în grija lor. Astfel, a fost necesar un proces de verificare pentru a se asigura că bunicii materni îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a oferi copilului un mediu sigur și stabil.

După finalizarea acestor proceduri și pe baza raportului înaintat instanței de DGASPC Sector 6, instanța a decis marți ca băiețelul să fie plasat la bunicii săi.

 

Declarația președintelui ANPDCA

 

Rareș-Petru Achiriloaie, președintele ANPDCA, a declarat că decizia de a prelua un copil din familia sa este întotdeauna una dificilă, dar necesară în anumite situații pentru a proteja interesul superior al copilului.

„Într-adevăr, preluarea copilului din familia sa este întotdeauna ultima soluție și se impune doar în situații excepționale, prevăzute explicit de lege, când altfel nu poate fi apărat interesul superior al copilului. Însă, în funcție de context, acest lucru poate să fie necesar, pentru a proteja starea fizică și emoțională a celor mici.

În cazul de față, când medicii au decis că este necesară internarea mamei în regim de urgență, a fost identificată o soluție pentru plasarea copilului la un asistent maternal, până la finalizarea procedurii din instanță, care la recomandarea DGASPC Sector 6 a dispus măsură de plasament la familia extinsă, la bunici. Decizia preluării copilului din familie, chiar și pe termen scurt, este mereu una dificilă. Însă, mereu este luată la nivel local dintr-un considerent foarte simplu: evitarea unor pericole la adresa copilului sau chiar a unei posibile tragedii", a explicat Achiriloaie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel