Nu este chiar un chec cu banane, așa cum sugerează și numele, ci mai degrabă un produs de patiserie pentru micul dejun cu o textură foarte asemănătoare cu cea a unei gogoși moi: e umedă și pufoasă, dar fermă.
Această rețetă fantastică nu numai că vă permite să folosiți bananele prea coapte pentru a fi consumate ca atare, dar este și un desert sănătos și ușor, realizat cu puțin zahăr și grăsimi.
Este un desert foarte rapid de preparat, nu este nimic de mixat, trebuie doar să pasezi bananele și să le amesteci.
Excelent pentru gustare și micul dejun, chiar și pentru copii: îl puteți tăia în felii și îl puteți încălzi în prăjitor, apoi îl puteți servi cu gem, cu cremă de alune sau îl puteți unge cu o lingură de brânză de vaci sau cu o bucățică de unt.
Ingrediente pentru o formă de chec de 28x10 cm
- 3 banane coapte
- 2 ouă medii
- 160 g făină 0
- 30 g cacao
- 30 g amidon de cartofi
- 80 g zahăr
- 50 ml ulei de floarea-soarelui
- 8 g praf de copt
- 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu
- 125 g iaurt alb
- 80 g ciocolată neagră tocată (sau fulgi de ciocolată)
- 1 vârf de cuțit scorțișoară
- extract de vanilie 1 linguriță
Mod de preparare
Într-un castron, cu ajutorul unei furculițe, se pasează două banane (pe cea de-a treia o păstrați întreagă).
Adăugăm toate ingredientele lichide (ouăle, iaurtul, vanilia și uleiul) la bananele pasate și amestecăm cu o lingură sau cu un tel pentru a amesteca bine toate ingredientele.
Într-un alt bol combinăm ingredientele uscate (făină, amidon, praf de copt, zahăr, scorțișoară, cacao și bicarbonat de sodiu).
Adăugăm ingredientele umede la cele uscate și amestecăm rapid, amestecul trebuie să fie grumazos.
Adăugăm, de asemenea, ciocolata (sau chipsurile) tocată și o încorporăm în aluat, fără a amesteca prea mult.
Ungem și făinăm o formă de tort și turnăm amestecul în ea. Tăiem banana rămasă în jumătate pe lungime și o punem deasupra.
Coacem în cuptorul preîncălzit la 180° timp de 40-45 de minute. Înainte de coacere, testați întotdeauna cu o scobitoare pentru a vedea dacă este într-adevăr coaptă: introduceți-o în mijloc, dacă aluatul nu se lipește de scobitoare, prăjitura este gata.
Se lasă să se răcească timp de 15 minute și apoi pâinea noastră cu banane și ciocolată este gata să fie desfăcută și servită.
Sfaturi și variații
Pâinea cu banane poate fi păstrată nedesfăcută într-un recipient pentru prăjituri timp de 2-3 zile.
Poate fi congelată întreagă sau în felii și reîncălzită la nevoie.
Pentru a pregăti desertul perfect, este important să folosiți banane coapte. O puteți îmbogăți cu fructe uscate, cum ar fi nuci, alune sau nuci.
De asemenea, puteți face brioșe cu același aluat, în loc să îi dați forma unui chec.
--------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News