"Inflația este cu mult peste prognoza Băncii Rusiei din octombrie", a declarat vineri banca, conform Financial Times.
Decizia băncii de a majora ratele pentru a opta oară din martie anul trecut vine pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Occident și Rusia din cauza Ucrainei. SUA și aliații săi au amenințat cu sancțiuni împotriva Rusiei, care a acumulat trupe la granița cu vecinul său din sud-vest, în cazul unei escaladări a amenințărilor la adresa Kievului.
Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii, a remarcat "riscurile geopolitice crescute" și a spus că alți factori externi au inclus o creștere continuă a prețurilor la energie și la alte mărfuri, inclusiv la alimente.
Creșterea economică rapidă și lipsa forței de muncă sporesc presiunile inflaționiste
Banca a mai spus că creșterea economică rapidă și lipsa forței de muncă sporesc presiunile inflaționiste.
"Dacă nu luăm măsuri pentru a readuce [economia] la o creștere echilibrată, supraîncălzirea acesteia se va consolida și va duce la o accelerare necontrolată a inflației și la o încetinire ulterioară a creșterii economice", a spus Nabiullina.
Produsul intern brut al Rusiei ar trebui să crească între 2% și 3% în acest an și cu 1,5% până la 2,5% anul viitor.
Banca centrală a Rusiei a fost una dintre cele mai agresive din lume în ceea ce privește creșterea ratelor pentru a încerca să limiteze inflația, ceea ce alimentează îngrijorarea tot mai mare pentru politica monetară la nivel mondial.
Banca ar putea efectua o nouă creștere a ratei la următoarea ședință, programată pentru 18 martie.
Obiectivul politicii sale rămâne acela de a readuce inflația la 4% anul viitor. În acest an, banca preconizează o inflație anuală de 5-6%. În ianuarie, inflația a ajuns la 8,7% și a crescut în continuare la începutul lunii februarie, a precizat banca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News