Bancherul spion, condamnat în România în dosarul privatizărilor strategice, cere 86 de milioane de dolari de la grupul bancar la lucra

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un fost bancher de la Credit Suisse, care a fost condamnat la închisoare în România pentru un deceniu pentru presupus spionaj în 2013, speră să reactiveze o cerere de 86 de milioane de dolari depusă la Londra împotriva băncii elvețiene pentru pierderi de venituri.

Vadim Benyatov, fost bancher la Credit Suisse Group AG, care în 2006 a fost arestat în România şi ulterior condamnat în dosarul privatizărilor strategice, a dat în judecată grupul bancar elveţian cerând despăgubiri în valoare de 86 de milioae de dolari, susţinând că din cauza condamnării sale în România nu mai poate să se angajeze nici măcar la Uber

Vadim Benyatov, un fost șef al piețelor emergente europene axat pe privatizările din sectorul energetic, solicită Curții de Apel să anuleze o decizie a unei instanțe inferioare de respingere a cazului său, în care susține că banca elvețiană îi datorează o datorie de diligență și că contractul său de muncă implica o indemnizație considerabilă.

Un avocat al lui Benyatov a declarat, marți, la Curtea de Apel londoneză că clientul său, care a fost concediat în 2015 și de atunci nu a reușit să găsească un loc de muncă adecvat, a fost condamnat pentru că și-a făcut treaba.

Bancher spion, condamnat în România în dosarul privatizărilor strategice

 

"Domnul Benyatov a fost un angajat al Credit Suisse care, ca urmare directă a faptului că și-a făcut treaba și fără nicio vină din partea sa, a fost condamnat în România pentru că și-a făcut treaba", a declarat avocatul Charles Ciumei în prima zi a unei audieri de trei zile, potrivit Yahoo news.

"Impactul acestei condamnări a fost acela de a pune capăt carierei sale în industria serviciilor financiare".

Credit Suisse a declarat că va continua să se apere împotriva unei reclamații "nefondate".

Cazul este urmărit îndeaproape de avocații specializați în dreptul muncii, deoarece ridică întrebări cu privire la natura și amploarea riscului la care pot fi expuși angajații.

Benyatov, care câștiga 450.000 de lire sterline (497.565 de dolari) plus bonusuri pe an, a fost arestat alături de doi colegi în 2006 în legătură cu o privatizare din România. El a fost încarcerat timp de 56 de zile înainte de a fi judecat și condamnat în 2013 în absență pentru presupus spionaj și apartenență la un grup infracțional organizat.

Credit Suisse, care inițial a fost de acord că comportamentul său a fost în conformitate cu practicile comerciale acceptate, a susținut și a plătit apărarea sa și apelurile, inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului - iar pedeapsa sa a fost redusă la patru ani și jumătate în 2015.

Însă banca contestă acuzațiile sale de încălcare a obligației de diligență, de neglijență și de cauzalitate a pierderilor și a daunelor.

În 2015, Benyatov a fugit în Statele Unite pentru a evita orice mandat european de arestare. El nu și-a ispășit pedeapsa.

Vadim Benyatov cere 86 de milioane de dolari daune de la grupul bancar la lucra

 

Vadim Benyatov a fost arestat în România în anul 2006, când lucra pentru Credit Suisse Group AG, în dosarul cu privire la privatizarea companiilor de utilităţi. În documentele trimise curţii, Benyatov susţine că într-o dimineaţă a fost scos din camera sa de la hotelul Hilton din Bucureşti şi închis într-o celulă de arest alături de "doi dealeri de heroină şi un hoţ recidivist". Ulterior, Benyatov a fost eliberat din închisoare şi plasat în arest la domiciliu în Bucureşti. După nouă ani de proceduri juridice, Vadim Benyatov a fost demis de Credit Suisse în anul 2015, după condamnarea sa de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) din România.

În prezent, Benyatov trăieşte în Los Angeles, după ce a fugit din Europa în 2015, atunci când a fost emis un mandat european de arest pe numele său.

Vadim Benyatov a dat în judecată Credit Suisse susţinând că banca nu a venit în ajutorul său în timpul procedurilor legale din România. De asemenea, Benyatov susţine că în urma condamnării sale în Româna nu poate obţine o autorizaţie necesară pentru a lucra din partea organismului de supervizare a pieţelor financiare americane (Securities and Exchange Commission-SEC) sau a celui din Marea Britanie (Financial Conduct Authority).


 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel