Victimele în acest caz sunt trei: persoanele care au contractat împrumuturi fără să știe, deoarece identitatea lor a fost uzurpată, și care au intrat apoi pe listele de restanțieri; dealerii care au vândut vehiculele; și cei care le-au cumpărat apoi cu bună credință. Cincisprezece persoane au fost arestate, în frunte cu oameni de afaceri implicați în cumpărarea și vânzarea de vehicule cu cazier.
În cursul operațiunii, botezată Roca-Bujía, au fost blocate 61 de conturi bancare și au fost recuperate 13 din cele 32 de vehicule pe care grupul infracțional le-a cumpărat prin intermediul acestui sistem.
???? Desarticulado un grupo criminal dedicado a #estafas online y al tráfico ilícito de vehículos
➡️ 15 personas detenidas
➡️ 61 cuentas bancarias para adquirir los ????intervenidas
➡️ compraron 32 vehículos y obtuvieron créditos por valor de más de 1.400.000€ pic.twitter.com/lfKe586CrS— Policía Nacional (@policia) January 17, 2025
Cum funcționa rețeaua
Anchetatorii au bănuiala că rețeaua a obținut acces la baza de date a agențiilor imobiliare prin intermediul unei persoane care a lucrat pentru acestea o perioadă și care nu a mai făcut acest lucru. Clienții lor din clasa de mijloc superioară erau cei care, în necunoștință de cauză, figurau ca solicitanți de credite.
Grupul funcționa în principal online. Solicitau împrumuturi online prin falsificarea documentelor - păstrau numele de pe cartea de identitate, dar puneau fotografia unei terțe persoane - și cumpărau și vindeau vehiculele, tot online. Au evitat orice contact fizic, până când nu au avut de ales, prin predarea documentelor, a declarat Francisco González, șeful secției de crimă organizată a Poliției Naționale din Madrid. Aceștia sunt cercetați pentru infracțiuni de apartenență la o organizație criminală, documente false, fraudă și furt de identitate.
Vehiculele pe care le-au achiziționat erau noi cu "zero kilometri” de gamă medie-altă, dar în perchezițiile din cadrul operațiunii au fost confiscate altele de valoare mai mare, precum un Ferrari și o Tesla, pe care le consideră rodul activității lor infracționale.
Acestea au fost expuse în complexul de poliție din Canillas, în Madrid. Pe lângă creditele cu care au cumpărat mașinile, anchetatorii atribuie rețelei solicitarea de credite frauduloase în valoare de 1,4 milioane pentru utilizări care nu au fost încă specificate. Suma fraudată ar putea fi mai mare, deoarece analiza dispozitivelor electronice este încă în curs.
O serie de mașini parcate de prea mult timp în zonele rezidențiale ale capitalei, lăsate murdare, a fost punctul de plecare al investigațiilor. Potrivit ofițerului de poliție, după ce rețeaua achiziționa vehiculele, acestea erau lăsate o perioadă de timp pentru a le securiza, acțiune cunoscută în jargonul polițienesc drept „cooling off”. Ulterior, le scoteau din țară pe cale rutieră cât mai repede posibil. Pentru a scăpa de ele, aveau o rețea de vânzări în străinătate, au adăugat aceleași surse.
Una dintre cheile anchetei, potrivit unor surse din poliție, a fost localizarea rapidă a acestor vehicule achiziționate în mod fraudulos, deoarece unele se aflau deja în mâinile unor cumpărători de bună credință, și stabilirea unei legături între acestea și cei care fac obiectul anchetei. Unele dintre mașini au fost achiziționate în numele clienților societății imobiliare, dar există și victime care nu au nicio legătură cu această afacere.
Organizația își desfășura cea mai mare parte a activității infracționale într-un depozit din San Fernando de Henares (Madrid), deși au fost efectuate percheziții și în provinciile Ciudad Real și Guadalajara.
Principalilor suspecți le-au fost confiscate patru vehicule, dintre care trei de lux, două motoare de mașini care figurau ca fiind furate, două documente de identitate falsificate și altele în curs de studiu, precum și nouă plăcuțe cu numere de înmatriculare, dispozitive electronice și note de tranzacții cu criptomonede, relatează El Pais.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News