Scopul suplimentului de reducere a diferențelor de gen în pensii este de a compensa prejudiciile aduse carierei profesionale în urma nașterii unui copil. Chiar dacă aceste prejudicii sunt mai evidente în cazul femeilor, acest supliment este acum disponibil și pentru bărbați care au fost părinți și îndeplinesc anumite condiții.
Trebuie să facem distincția între două tipuri de suplimente: suplimentul de maternitate, care se aplica pensiilor recunoscute între 1 ianuarie 2016 și 3 februarie 2021, și suplimentul de pensie contributivă pentru reducerea diferențelor de gen, care se aplică pensiilor recunoscute începând cu 4 februarie 2021.
Între 2016 și 2021, a fost în vigoare suplimentul de maternitate, care adăuga un procent la pensiile părinților (5% pentru 2 copii; 10% pentru 3 copii; 15% pentru 4 copii). Cu toate acestea, INSS nu acorda automat acest supliment părinților, fie aceștia femei sau bărbați, astfel că aceștia trebuiau să îl solicite fie pe cale administrativă, fie prin proceduri judiciare. Acest supliment putea fi primit începând cu data pensionării, împreună cu eventuale arierate. De asemenea, părinții care au fost nevoiți să lupte pentru acest supliment puteau solicita o compensație suplimentară pentru prejudiciile suferite.
În urma schimbărilor legislative, suplimentul de maternitate a fost înlocuit cu suplimentul la pensiile contributive pentru reducerea diferențelor de gen, care a intrat în vigoare la 4 februarie 2021 și se aplică pensiilor recunoscute începând de atunci. Acest supliment este acum disponibil atât pentru femei, cât și pentru bărbați, cu cerințe specifice pentru fiecare categorie.
În concluzie, această evoluție legislativă aduce o mai mare echitate de gen în ceea ce privește pensiile și recunoașterea muncii părinților în îngrijirea și creșterea copiilor, indiferent de genul acestora.
Cerințe pentru a solicita suplimentul de pensie
Dacă sunteți bărbat și îndepliniți anumite condiții, puteți solicita recunoașterea acestui supliment de pensie. Vă spunem aici cum să faceți acest lucru.
Cerințele pe care trebuie să le îndepliniți sunt următoarele:
Ați avut unul sau mai mulți copii biologici sau adoptați.
Vă aflați într-una dintre aceste situații:
Beneficiați de o pensie de văduvă sau de văduv ca urmare a decesului celuilalt părinte pentru copiii pe care îi aveți în comun, cu condiția ca unul dintre ei să aibă dreptul să primească o pensie de orfan.
Aveți o pensie contributivă de pensionare sau o pensie de invaliditate permanentă și dovediți întreruperea sau afectarea carierei profesionale ca urmare a nașterii sau a adopției:
Fiii sau fiicele născuți sau adoptați până la 31 decembrie 1994, au mai mult de 120 de zile fără contribuții între cele 9 luni care preced nașterea și cei trei ani care urmează acestei date sau, în cazul adopției, între data hotărârii judecătorești care o constituie și cei trei ani care urmează, cu condiția ca suma cuantumurilor pensiilor recunoscute să fie mai mică decât suma pensiilor corespunzătoare femeii.
În cazul copiilor născuți sau adoptați după 1 ianuarie 1995, suma bazelor de contribuție pentru cele 24 de luni care urmează datei nașterii sau celei a hotărârii judecătorești de constituire a adopției este cu peste 15% mai mică decât cea pentru cele 24 de luni imediat anterioare, cu condiția ca suma cuantumurilor pensiilor recunoscute să fie mai mică decât suma pensiilor corespunzătoare femeii.
Femeia trebuie să beneficieze de o pensie obișnuită sau, dacă este cazul, de o pensie obligatorie de pensionare anticipată.
Unde se poate solicita suplimentul?
În prezent, îl puteți solicita în momentul în care depuneți cererea de pensie la Institutul Național de Securitate Socială (INSS) sau la Institutul Social de Marină, în cazul navigatorilor, indicând copiii pentru care depuneți cererea.
La Institutul Național de Securitate Socială (INSS), prin intermediul site-ului electronic sau personal, cu programare. În cazul în care aveți îndoieli, puteți suna la INSS la 901166565 sau 915421176.
Cuantumul acestui supliment va fi stabilit anual în Legea bugetului general de stat. În 2023, suma a fost stabilită la 30,40 euro pentru fiecare fiu sau fiică, cu un maxim de 4 ori mai mare decât această sumă (121,6 euro).
Alocația va fi plătită în paisprezece tranșe (cu două plăți suplimentare care vor fi plătite odată cu plățile lunare din iunie și noiembrie), împreună cu pensia care determină dreptul la alocație.
Suplimentul nu este luat în considerare pentru aplicarea plafonului pentru pensiile contributive sau pentru determinarea suplimentului pentru pensiile sub nivelul minim.
Ambii părinți pot beneficia în același timp?
Nu. Suplimentul pentru diferență de gen poate fi plătit doar unuia dintre părinți. Prin urmare, este incompatibil cu perceperea acestui supliment de către celălalt părinte pentru aceiași copii.
În cazul în care părinții sunt o femeie și un bărbat care îndeplinesc condițiile, bărbatul îl poate primi dacă suma cuantumurilor pensiilor lor recunoscute este mai mică decât suma pensiilor corespunzătoare femeii.
În cazul în care ambii părinți sunt bărbați, aceasta se acordă părintelui care are cea mai mică sumă a pensiilor publice. Recunoașterea suplimentului pentru cel de-al doilea părinte va însemna încetarea suplimentului deja recunoscut pentru primul părinte.
Important: indemnizația nu va fi acordată dacă ați fost decăzut din autoritatea părintească printr-o hotărâre judecătorească bazată pe o încălcare a îndatoririlor inerente autorității părintești sau dacă hotărârea a fost pronunțată în cadrul unei cauze penale sau matrimoniale.
De asemenea, nu veți avea dreptul la această indemnizație dacă ați fost condamnat pentru violență împotriva mamei sau dacă ați fost condamnat pentru violență împotriva copiilor dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News