Barna, acuzații GRAVE: Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga au fost numiţi judecători la CCR cu încălcarea legii

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga au fost numiţi judecători la Curtea Constituţională cu încălcarea legii, a afirmat, marţi, preşedintele USR, Dan Barna. 

"Uniunea Salvaţi România dezaprobă ferm modul în care coaliţia PSD-ALDE şi-a impus propunerile pentru funcţiile de judecător al Curţii Constituţionale, cu sfidarea totală a Opoziţiei şi a Parlamentului şi, mai ales, cu încălcarea legii. Prin votul dat marţi de Senat şi Camera Deputaţilor, această instituţie vitală este pusă total sub papucul lui Liviu Dragnea. USR rămâne consecventă, susţinem de doi ani şi jumătate ideea că trebuie numiţi la Curtea Constituţională profesionişti ai Dreptului şi care nu fac parte din partide politice, pentru că, altfel, rămânem în aceeaşi paradigmă în care CCR tinde să devină un actor politic, în loc să fie un arbitru al funcţionării societăţii şi al respectării Constituţiei", a declarat Dan Barna, potrivit unui comunicat al Uniunii.

Potrivit acestuia, în ciuda importanţei deosebite a numirilor făcute marţi de cele două Camere, coaliţia PSD-ALDE a refuzat parlamentarilor dreptul de a-şi exercita votul în deplină cunoştinţă de cauză, făcând un zid de apărare în jurul celor doi candidaţi propuşi de PSD, respectiv procurorul Gheorghe Stan şi judecătorul Cristian Deliorga, aceştia fiind "protejaţi de preşedinţii celor două Comisii juridice de întrebările care aveau drept scop doar cunoaşterea mai îndeaproape a calităţilor profesionale expuse în CV-uri".

Judecători CCR - un simulacru al audierilor

 

USR acuză "un simulacru" al audierilor din comisia de specialitate, după care "şedinţa plenului a continuat în aceeaşi manieră, fără ca persoanele propuse pentru cele două funcţii de judecător la CCR să fie audiate cu adevărat şi să răspundă la întrebările parlamentarilor, aşa cum prevede legea".

"Noi am cerut ca procedura parlamentară să se desfăşoare în mod corect, aşa cum prevede legea, considerând că este vorba şi de o formă de respect faţă de Parlamentul României. Dar coaliţia PSD-ALDE nu mai are demult respect nici faţă de Parlament, nici faţă de lege, nici faţă de români. S-au învăţat să trateze instituţiile statului ca pe bunurile lor proprii, ca pe nişte simple instrumente prin care să-şi atingă scopurile murdare. O ultimă dovadă, avansarea procurorului Gheorghe Stan la CCR, după ce Secţia pe care o conduce a încercat să blocheze dosarul 'Tel Drum' cerând să-l preia de la DNA", a declarat, la rândul său, Cristina Prună, liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

Numire judecători CCR. "Nu este ceva nou pentru coaliția PSD-ALDE"

 

"CCR este o instituţie de prim rang printre instituţiile din România. Fără CCR, democraţia şi statul de drept nu pot fi concepute şi, din păcate, judecătorii Curţii sunt numiţi în continuare exclusiv de către politicieni. Au încălcat şi legea în cadrul procedurii parlamentare, dar asta nu este ceva nou pentru coaliţia PSD-ALDE", a precizat şi Stelian Ion, vicelider al grupului USR din Camera Deputaţilor şi membru în Comisia juridică.

Potrivit liderilor USR, Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale prevede, la art. 5 alin. (5), că vor fi audiaţi candidaţii şi în comisie, şi în plenul Camerei.

"USR militează pentru depolitizarea Curţii Constituţionale, prin schimbarea modalităţii de numire a judecătorilor CCR, dar şi a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească un candidat, în sensul introducerii unei condiţii eliminatorii, şi anume să nu fi fost membru al vreunui partid politic în ultimii nouă ani", se mai arată în comunicatul citat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel