Băsescu: „Marea problemă e că dacă nu ne trezim acum... Vom fi doar la primire!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, duminică seara, la B1 TV, că PMP va fi împotriva North Stream 2 - proiectul energetic dintre Germania și Rusia, în contextul în care, spune acesta, Uniunea Europeană suferă din ce în ce mai tare la nivel de coeziune.

„Din păcate, în ultimii 5 ani, UE a luat-o razna din punct de vedere al coeziunii. Germania merge pe interesele ei, fără s-o intereseze UE, face North Stream 2 - PMP va fi contra acestui proiect. Să vedeți ce fac alții cu China. China nu discută cu Bruxelles, ci a luat bucățică cu bucățică. A investit, din 2010 până în 2017, 145 de miliarde de euro în Europa.

Campionii investițiilor - Marea Britanie, Germania și Franța. Acum vine tare pe turnantă Italia, care a semnat un acord de dezvoltare infrastructură. Vă rog să vă gândiți când va mai putea Consiliul European să abordeze problema comerțului incorect pe care îl face China, sau problema copyright-ului", a spus fostul președinte, în emisiunea „Dosar de politician".

 

Traian Băsescu: „UE nu mai e solidară”

 

Astfel, Traian Băsescu a subliniat că țările din blocul comunitar nu mai sunt solidare ca altă dată, ceea ce reprezintă un mare risc de securitate. Dacă statele membre ar respecta o politică externă comună, spune fostul președinte, UE s-ar putea lupta de la egal la egal cu marile puteri globale, SUA, Rusia și China.

„Privind la exemple cu China și Rusia, ne dăm seama că UE nu mai e solidară. A luat-o fiecare pe cont propriu, ceea ce e un mare risc. De ce? Dacă noi am respecta Tratatul de la Lisabona și am avea Înaltul reprezentant pentru politică externă și securitate, doamna Mogherini, care trebuie să concentreze propunerile de politică externă să ducă la decizii în Consiliul European, dacă s-ar respecta acest lucru, UE ar fi un monolit în relația cu cei trei. Ar fi egalul lor. Când o luăm pe bucățele...", a spus Băsescu.

 

„Dacă am fi uniți, am fi capabili să dăm direcții”

 

În aceste condiții, candidatul pentru un loc în Parlamentul European a explicat că UE nu va putea decide efectele globalizării, ci va fi exclusiv la „primire".

„Marea problemă e că dacă nu ne trezim acum să redevenim o UE coezivă, solidară, în vreo zece ani vom culege efectele globalizării și vom reacționa la efectele ei, în loc să fim al patrulea pol de putere care dă direcțiile globalizării. Vom fi doar la primire! Vom afla că s-a întâmplat asta sau altceva, în condițiile în care, din punct de vedere economic, dacă am fi uniți, am fi capabili să dăm direcții", a conchis Traian Băsescu.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel