Bebelușul unor români, făcut de o mamă-surogat, „blocat“ în Ucraina, la hotel: „Au închiriat chiar și un avion“

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:

Pentru a scăpa de sărăcie, femeile din Ucraina au găsit o afacere profitabilă, devenind mame surogat. Astfel, industria mamelor surogat se dezvoltă cu succes în Ucraina, una dintre cele mai sărace țări din Europa.

 

Un cuplu de români, care a apelat la o mamă surogat din Ucraina, nu și-a cunoscut încă bebelușul. Din cauza restricțiilor cauzate de pandemia de COVID-19, aceștia nu au putut călători în țara vecină pentru a-și lua bebelușul, purtat de o altă femeie, acasă. Erau pregătiți chiar să închirieze un avion pentru a merge să își cunoască copilul, cazat acum într-un hotel al companiei BioTexCom.

Luciena Z., care locuieşte la Kiev, a vorbit cu reporterii de la un post tv din Danemarca, cărora le-a povestit că pe 5 mai a născut un băiat pentru un cuplu din Statele Unite şi și a câștigat 100.000 USD. „Familia mea nu este bogată, iar acesta este mai rapid și cel mai eficient mod prin care pot câştiga bani. Faci acest lucru pentru viitorul copilului tău, a povestit Luciena Z.

Luciena este o mamă singură, iar banii câştigaţi îi va folosi pentru a-i asigura un viitor fiicei sale, Anastasia, de patru ani. „M-am uitat la mai multe agenții, clinici, prețuri, recenzii. Timp de doi ani am cercetat piața, deci nu a fost o decizie spontană. O mamă surogat este mama care poartă un copil străin“, spune ea. 

O mulțime de sugari nu pot ajunge la părinţii biologici

 

În Ucraina, în prezent, câteva sute de copii, născuţi de mame surogat, aşteaptă să fie luați acasă de părinții lor biologici. Mulți însă nu au voie să intre în țară, deoarece granițele ucrainene sunt închise ca urmare a izbucnirii pandemiei de Covid19.

Ucraina este una dintre puținele țări din lume care permite afacerea cu mame surogat, adică mamele pot naşte copii pentru alte cupluri, scrie dr.dk. „Dacă carantina din Ucraina va fi extinsă, nu vorbim despre câteva sute, ci despre mii de bebeluși. De aceea, trebuie să găsim o soluție pentru ca părinții să vină în țară pentru a-și lua copiii“, declara recent Lyudmyla Denisova, fost ministru pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

O familie de români încă nu și-a cunoscut bebelușul

 

În prezent, mulți nou-născuţi de mame surogat sunt cazaţi la un hotel din Kiev, deținut de BioTexCom, cea mai mare companie de medicamente din Ucraina. Compania a intermediat până acum mai mult de 10.000 de nașteri.  „Majoritatea părinților biologici provin din China. Aproximativ 300 de cupluri au venit din Danemarca. Am avut chiar un cuplu român care este gata să închirieze un elicopter pentru a-şi ridica copilul. Mulți părinți sunt frustrați că nu pot ajunge să-şi ia copiii acasă“, mai povesteşte Oleg Tutelja.

O mamă surogat la BioTexCom trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani, să fie testată psihologic și să fi născut un copil înainte de a deveni mamă surogat. În Ucraina există aproximativ 50 de clinici de medicină reproductivă. Activitatea acestora nu este reglementată printr-o lege, ci prin numeroase norme administrative, dar nu există şi un for care să verifice cât de respectate sunt acestea.

Experţii în drept vorbesc despre lipsa unor reglementări clare privind drepturile şi obligaţiile mamelor surogat, dar şi ale părinţilor biologici. De asemenea nu există protecţie faţă de nerespectarea contractului şi nici garanţia acordării de despăgubiri materiale părţilor afectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel