Bebelușii prematuri născuți în timpul războiului în Ucraina primesc lapte matern donat din Polonia, în cadrul unui program ONU

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Avantajele pe care le are România față de SUA: „ În România sunt doi ani de concediu de maternitate plătit, în America nu există” / Foto: Unsplash
Avantajele pe care le are România față de SUA: „ În România sunt doi ani de concediu de maternitate plătit, în America nu există” / Foto: Unsplash

O bancă de lapte din Polonia, finanțată de UNICEF și înființată pentru mamele aflate în situații de criză, a venit în ajutorul bebelușilor războiului oferindu-le acces la lapte, iar mamelor sprijin psihologic și sfaturi de alăptare.

Denis Dziubanovskiy cântărea doar 1,5 kg atunci când mama sa, o refugiată ucraineană traumatizată de războiul din țara sa natală, l-a născut prematur prin cezariană, lăsând-o în imposibilitatea de a-l alăpta.

O bancă de lapte din Polonia, finanțată de UNICEF și înființată pentru mamele aflate în situații de criză, a venit în ajutorul Evgeniya Loshkarova în septembrie anul trecut, oferindu-i lui Denis acces la lapte, iar mamei sale sprijin psihologic și sfaturi de alăptare.

Loshkarova, care fusese găsită inconștientă de poliție în apartamentul ei din Varșovia în a șaptea lună de sarcină, după ce o prietenă a dat alarma, a declarat că este profund recunoscătoare băncii de lapte din Polonia, sprijinită de ONU - care a primit sute de mii de ucraineni care au fugit de invazia Rusiei.

 

Peste 300 de mame și bebelușii lor primesc ajutorul programului UNICEF



"Este un ajutor atât de mare atât pentru sănătatea bebelușului, cât și pentru confortul psihologic al mamei. Atunci când un copil se naște prematur, este întotdeauna foarte stresant, pentru că ceva nu a mers bine", a spus ea.

Cu ajutorul programului UNICEF, peste 300 de mame - dintre care aproximativ 20% din Ucraina - beneficiază în fiecare lună de diverse servicii în 10 spitale care găzduiesc bănci de lapte în Polonia.

"Acestea sunt femei care au dificultăți în etapa inițială a maternității. Sunt supuse unui stres foarte mare, unele dintre ele au suferit traume de război", a declarat Aleksandra Wesolowska, șefa Fundației Băncii de Lapte Uman.

 

Solidaritate între femei



"Prin urmare, ele au cu adevărat nevoie de îngrijire pentru alăptare și de sprijin psihologic. Acest element de sprijin este cel mai important. Laptele de la bancă este hrană, desigur, dar este și expresia solidarității feminine."

Denis a fost hrănit probabil cu laptele Karolinei Dabiak, 37 de ani, o fostă lucrătoare poloneză din domeniul sănătății și siguranței, care donează la banca de lapte din august 2022, la două luni după ce a născut, deoarece și-a dat seama că producea mai mult lapte decât avea nevoie fiul ei micuț.

"Ceea ce este cel mai important pentru mine este să-i ajut pe micuții care vin pe lume în circumstanțe atât de dificile - copiii prematuri", a declarat Dabiak.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel