BEC amână punctul de vedere pe legea pentru Iohannis și cere PNL documente suplimentare

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:
 (Sursa foto: Administrația Prezidențială)
(Sursa foto: Administrația Prezidențială)

Biroul Electoral Central amână punctul de vedere pe legea "cu dedicație" pentru Iohannis și cere PNL documente suplimentare.

Biroul Electoral Central a amânat luni să dea un punct de vedere în cazul solicitării liberalilor privind candidatura şefului statului la alegerile parlamentare şi a cerut reprezentanţilor PNL să transmită şi documentele la care se face referire în adresa pe care au transmis-o.

''Având în vedere adresa dumneavoastră nr. 129/23.09.2024 transmisă către BEC pentru alegerea Camerei şi Senatului din anul 2024, (...) vă rugăm să ne transmiteţi documentele la care se face referire în respectiva adresă, deoarece acestea nu au fost ataşate'', a fost răspunsul BEC.

PNL a cerut BEC să adopte o hotărâre în interpretarea dispoziţiilor art. 52, alin.5 din Legea 208/2015 privind alegerea Camerei şi Senatului, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea AEP, în sensul în care este necesară clarificarea noţiunii de ''candidat independent''.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor. 

PSD respinge proiectul PNL care îl permitea pe Klaus Iohannis să candideze independent

 

Social-democrații au votat în unanimitate împotriva proiectului de lege propus de PNL, care îi permitea președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare.

Social-democrații au votat în unanimitate, în cadrul ședinței BPN, împotriva proiectului de lege propus de PNL, care îi permitea președintelui Klaus Iohannis să candideze ca independent pe lista PNL la alegerile parlamentare, au declarat surse politice pentru Antena 3 CNN.

Ca urmare a acestei poziții, liberalii au anunțat că retrag proiectul de pe ordinea de zi a Senatului, după ce Marcel Ciolacu a afirmat că PSD nu-l va vota.

„Acest amendament al PNL reprezintă o forțare prin care se încearcă oferirea unui privilegiu unei singure persoane, respectiv președintele Iohannis. Dacă s-ar extinde pentru toți independenții, atunci legislația electorală ar fi modificată pe fond și asta ar duce la încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și deciziilor CCR,” a declarat Marcel Ciolacu în timpul ședinței BPN.

În actualizarea situației, PNL a decis să nu mai pună proiectul de lege pe ordinea de zi la Senat. Liberalii vor verifica la BEC dacă Iohannis poate candida la parlamentare în baza legislației actuale, renunțând astfel la proiectul lor. „PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe această speță, respectiv amendamentul depus de PNL la Legea 208/2015. În consecință, PNL nu va pune pe ordinea de zi a BP al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC,” a transmis PNL.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observații, afirmând: „Apreciem că președintele României are dreptul de a candida pentru funcția de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianțe politice sau electorale, chiar și în lipsa normei preconizate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel