Publicitate
China a indicat clar că ar putea doborî avionul lui Pelosi dacă aceasta va încerca să aterizeze pe insula democratică disputată, pe care Beijingul o revendică ca parte a teritoriului său.
Se crede că Pelosi a decolat vineri seara târziu pentru viitorul său turneu asiatic, care ar putea sau nu să includă o vizită în Taiwan, lucru pentru care Beijingul a avertizat că SUA vor "suporta toate consecințele".
Până în prezent, președinta Parlamentului a refuzat să confirme escala, dar, dacă aceasta va avea loc, ar putea precipita cea mai mare criză în Strâmtoarea Taiwanului din ultimii aproape 40 de ani.
Beijingul a reacționat cu furie la posibila vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi
Liderul chinez Xi Jinping l-a avertizat joi pe președintele Joe Biden că 'cei care se joacă cu focul vor fi pierduți de el'.
Armata Populară de Eliberare a efectuat 'exerciții cu focuri reale' în apropierea insulelor Pingtan din provincia Fujian, a anunțat agenția oficială Xinhua. Administrația pentru Siguranță Maritimă a avertizat navele să evite zona.
Alte două nave - identificate de observatorul maritim Duan Dang, stabilit în Vietnam, ca fiind un distrugător chinezesc de tip 052D și o fregată de tip 054A - au fost văzute la 27 km și 23 km distanță de strâmtoarea Taiwan. Ambele sunt înarmate cu rachete sol-aer.
Între timp, marina chineză desfășura exerciții militare în largul coastei sale sudice, în apropiere de Guangdong, după exercițiile din provincia vecină Hainan.
Totul este văzut ca o demonstrație de forță pentru a o descuraja pe Pelosi să viziteze insula
În calitate de lider al ramurii legislative co-egalitare a guvernului american, Joe Biden nu are autoritatea de a-i ordona să renunțe la vizită.
Biden a declarat săptămâna trecută că Pentagonul a considerat că o deplasare în Taiwan nu este "o idee bună".
'Ei bine, cred că armata crede că nu este o idee bună în acest moment', a spus Biden ca răspuns la o întrebare despre presupusa călătorie a lui Pelosi. 'Dar nu știu care este statutul acesteia', conform Daily Mail.
China a intensificat retorica pe măsură ce criza ajunge la punctul de fierbere, iar Global Times, afiliat statului chinez, se laudă: 'nu spuneți că nu v-am avertizat!
Este o frază pe care China se pare că a folosit-o înainte de a lupta atât cu India în 1962, cât și cu Vietnamul în 1979.
Vizita, a cărei desfășurare pare să fi fost confirmată de un membru al comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, va fi prima vizită a unui ales american de rang atât de înalt în ultimii 25 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News