Belarus ar putea declara război Ucrainei în următoarele ore. Klimenko: „Tragedie de proporții istorice în mâinile lui Putin și Lukașenko“

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
Belarus ar putea declara război Ucrainei în următoarele ore. Klimenko: „Tragedie de proporții istorice în mâinile lui Putin și Lukașenko“
Belarus ar putea declara război Ucrainei în următoarele ore. Klimenko: „Tragedie de proporții istorice în mâinile lui Putin și Lukașenko“

„Cel mai probabil, guvernul belarus va lua o decizie privind participarea Rusiei la războiul împotriva Ucrainei în următoarele ore“, este de părere  Andrey Klimenko, managerul de proiect al Institutului de Studii Strategice de la Marea Neagră, redactor-șef la BlackSeaNews.

Există o probabilitate foarte mare ca guvernul autoproclamat al Republicii Belarus (RB) să decidă în următoarele ore asupra participării Forțelor Armate ale RB la războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Această prognoză a fost exprimată pe Facebook de Andrey Klimenko, șeful proiectului la Institutul de Studii Strategice la Marea Neagră și redactor-șef al BlackSeaNews.

"Există o probabilitate foarte mare ca guvernul autoproclamat al Republicii Belarus (RB) să decidă în următoarele ore cu privire la participarea forțelor armate ale RB la războiul purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. Acest lucru înseamnă angajarea tuturor forțelor și mijloacelor forțelor armate belaruse împotriva forțelor noastre de apărare. Singurul motiv pentru o astfel de decizie va fi faptul că domnul Lukașenko este pe deplin dependent, printre altele, de Putin pentru propria sa securitate", a declarat Klimenko.

Potrivit lui Klimenko, în cazul unei astfel de decizii, ar fi o tragedie de proporții istorice.

 

"Această decizie nu are nimic de-a face cu pacea și prietenia dintre popoarele Ucrainei și Belarus, care durează de secole. Belarușii și ucrainenii nu au luptat niciodată în istorie. Suntem popoare frățești și nu putem intra în război unul împotriva celuilalt. Dacă această decizie va fi luată și pusă în aplicare, va fi o altă tragedie de proporții istorice în mâinile lui Putin și Lukașenko.

Dar vom ucide orice ocupant. Așa că haideți să facem tot ce putem pentru ca belarușii și ucrainenii să rămână o națiune frățească din cauza nebuniei regimului lui Putin", a spus Klimenko.

De asemenea, acesta a remarcat că este posibil ca belarușii să nu știe unde se duc și să nu înțeleagă gravitatea situației.

"Este important: este posibil ca militarii din Belarus să nu înțeleagă unde se duc, televiziunea lor este plină de propagandă despre "naziști" imaginari, este posibil să nu li se explice sarcinile și să nu înțeleagă multe din ceea ce se întâmplă. Poate că nu știu despre pierderile nebănuite ale rușilor de aici. Ar trebui să sunăm și să scriem tuturor celor pe care îi cunoaștem în Belarus, să le spunem despre acest lucru și să le cerem să nu pornească războiul împotriva ucrainenilor. Mame și soții - nu vă lăsați bărbații să se ducă la moarte și să lupte împotriva celor apropiați", a spus Klimenko.

"PS. Stimați colegi, doar jurnaliștii de opoziție din Belarus (o sursă de încredere) au raportat că unități ale forțelor de operațiuni speciale din Belarus se urcă la bordul avioanelor. Se pregătește o aterizare în aer. Astfel, Belarus a lansat de fapt o invazie a Ucrainei cu personalul său. Locațiile de aterizare sunt direcțiile Kiev și Zhytomyr. Trebuie să o distribuim presei străine cât mai curând posibil, dacă este posibil", se arată în postare.

Zelenskiy spune că a vorbit cu Lukașenko

 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat duminică pe canalul său Telegram că a vorbit cu liderul belarus Alexander Lukașenko, acuzându-l că a permis trupelor rusești să treacă pe teritoriul său.

Kievul a respins negocierile din Belarus propuse de Kremlin .

Zelenski nu a oferit alte detalii.

Vehicule militare rusești au pătruns duminică în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, iar explozii au zguduit instalații de petrol și gaze, în cea de-a patra zi de lupte, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.



 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel