„În cazul declanşării unui conflict, teritoriul Poloniei şi infrastructura sa militară se transformă în obiectivul principal”, a avertizat Kosighin, citat de agenţia oficială Belta.
Militarul belarus a declarat că autorităţile poloneze trebuie să fie conştiente de faptul că, văzându-se atacat, Belarusul îşi va concentra răspunsul asupra „centrelor de luare a deciziilor, sistemelor de control, centrelor de amplasare (a sistemelor de apărare antiaeriene - n.r.), arsenalelor şi bazelor, dar şi altor obiective economice importante”.
„Suntem pregătiţi pentru diverse evoluţii ale situaţiei. Nu am dori să avem de-a face cu un scenariu militar, însă în Occident trebuie să se înţeleagă foarte clar că răspunsul nostru în faţa oricărei provocări armate va fi fără echivoc adecvat şi ferm”, a adăugat oficialul belarus.
Belarusul acordă o atenţie specială amplasării sistemelor de apărare antiaeriană americane în regiunea europeană
Kosighin a insistat că Belarusul acordă o atenţie specială amplasării sistemelor de apărare antiaeriană americane în regiunea europeană, şi îndeosebi în Polonia, unde este pe punctul să fie pusă în funcţiune o bază de acest tip, situaţie văzută de Minsk drept o provocare şi o ameninţare militară.
„Întreg ansamblul de pregătiri militare ale Occidentului, inclusiv pe teritoriul Poloniei, este o dovadă a activităţii planificate de Washington şi Bruxelles care, sub pretextul îngrădirii ameninţărilor dinspre est (...) creează grupuri militare pentru posibila lor folosire în această direcţie”, a susţiunut el.
Militarul belarus a concluzionat că, „în fond, este vorba despre pregătiri pentru a realiza operaţiuni militare în direcţia est”.
Este puţin probabil ca Belarus să intervină în războiul din Ucraina, declară Svetlana Tihanovskaia
Lidera opoziţiei belaruse din exil, Svetlana Tihanovskaia, a declarat marţi că este puţin probabil ca Belarusul să intervină militar în Ucraina, în pofida alianţei dintre Moscova şi Minsk, potrivit AFP. „Am mari îndoieli că trupele, soldaţii belaruşi vor participa la invazia (rusă) în Ucraina”, a afirmat ea într-o conferinţă de presă la Varşovia. Potrivit ei, „armata belarusă este extrem de demoralizată”. Soldaţii nu vor să lupte împotriva ucrainenilor, care sunt pentru ei o „naţiune prietenă”, şi „nu vor să moară pentru Lukaşenko sau Putin”, a mai spus Tihanovskaia.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie, Belarusul serveşte drept bază din spatele frontului pentru forţele militare ruse. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat duminică Ucraina că ar fi vizat ţinte militare de pe teritoriul ţării sale, ameninţând să riposteze „instantaneu oricărei lovituri inamice”, un mesaj clar la adresa Kievului şi Occidentului.
Svetlana Tihanovskaia trăieşte în exil în Lituania după alegerile prezidenţiale din august 2020 din Belarus. Ea a revendicat victoria în urma acestui scrutin în faţa prorusului Aleksandr Lukaşenko, care a fost acuzat de fraude pe scară largă, ceea ce a dus la declanşarea unui val de contestare în întreaga ţară. Soţul ei, video-bloggerul disident Serghei Tihanovski, se află în continuare încarcerat în Belarus.
În cursul vizitei sale la Varşovia, Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu premierul Mateusz Morawiecki, notează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News