Secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Belarus a declarat că Minsk-ul nu va intra în război până în momentul în care graniţa sa de stat nu va fi încălcată, a precizat Ministerul Afacerilor Externe al Belarus.
Secretarul de stat al Consiliului de Securitate al Belarus, Aleksandr Volfovici, a precizat că republica nu intenţionează să participe la acest conflict până în momentul în care graniţa sa de stat nu este încălcată, relatează Agenţia de presă BelTA. Potrivit acestuia, Occidentul colectiv a împins popoarele slave la o confruntare frontală, iar acum încearcă să atragă Belarus în conflict, prin difuzarea de informaţii false şi prin alte metode. ''Belarus, aşa cum a spus-o şi preşedintele (Aleksandr Lukaşenko-n.r.), nu va lupta, nu va avansa nicio pretenţie. Cu excepţia cazului în care graniţa noastră de stat va fi încălcată. Atunci vom riposta!'', a spus Volfovici.
Belarusul spune că Occidentul are un plan contra țării
El a adăugat că ţările occidentale nu renunţă la tentativele lor de a găsi pârghii şi căi de influenţă pentru a atrage Belarus în conflict: sancţiunile economice, demonstraţiile de forţă militară în apropierea graniţelor cu Belarus, toate acestea fac parte din planul lor.
Preşedintele Comitetului de Stat pentru Securitate din Belarus, Ivan Tertel, a declarat că, potrivit unor date, ţările occidentale discută, printre altele, despre posibilitatea de a folosi arme nucleare tactice împotriva Belarus şi a aliaţilor ei, relatează Rador.
Opoziția din Belarus susține că Lukașenko a pierdut situația de sub control
Regimul lui Aleksandr Lukaşenko a pierdut controlul asupra situaţiei militare din ţară, unde sunt desfăşurate trupe ruse, şi încearcă să facă din Ucraina un inamic pentru a justifica prezenţa forţelor Moscovei pe teritoriul belarus, a declarat miercuri Svetlana Tihanovskaia, personalitate de prim-plan a opoziţiei belaruse, aflată în exil, relatează EFE.
'Ceea ce face Lukaşenko este să ameninţe oamenii, vorbindu-le despre posibile atacuri dinspre Ucraina, în căutare de duşmani externi. El spune că Ucraina ne va ataca pentru că vrea să justifice prezenţa trupelor ruse pe teritoriul nostru', a declarat Tihanovskaia într-o conferinţă de presă comună în Parlamentul European cu liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.
'Dar belaruşii înţeleg că nu există nicio ameninţare din partea Ucrainei, a Poloniei sau a oricărei alte ţări democratice, ei înţeleg că acum Lukaşenko face ceea ce îi cere stăpânul său (preşedintele rus Vladimir) Putin şi că el a pierdut cel puţin controlul asupra situaţiei militare din ţara noastră', a afirmat opozanta, potrivit căreia, în rândul armatei belaruse 'nu există nicio dorinţă' de a lupta cu ucrainenii.
Belarusul este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei în campania militară în Ucraina, de când şi-a pus la dispoziţie teritoriul în februarie pentru ca trupele ruse să intre în ţara vecină, şi oferă în continuare ajutor logistic armatei ruse, potrivit Statului Major ucrainean.
Lukaşenko dăduse asigurări la sfârşitul lunii septembrie că nu are intenţia de a mobiliza trupe pentru a participa la război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News