Frank Vandenbroucke, ministrul sănătății la nivel federal, a declarat că belgienii trebuie să își schimbe radical comportamentul, afirmând că situația din regiunea Valonia și capitala Bruxelles este „cea mai gravă și cea mai periculoasă din întreaga Europă”.
„Suntem cea mai afectate regiune din Europa. Suntem foarte aproape de un tsunami...nu mai controlăm ce se întâmplă. Astăzi putem face acest lucru însă cu dificultăți enorme și stres enorm. Dacă [infecțiile] vor continua să crească, numărul de spitalizări va fi atât de mare încât vom fi nevoiți să amânăm tot mai multe cazuri de îngrijire pentru pacienții non-Covid, care este de asemenea foarte periculos”, a adăugat Vandenbroucke, citat de The Guardian. „Guvernul are un singur mesaj pentru public: „Protejați-vă, protejați persoanele iubite pentru a nu fi contaminați”, a subliniat acesta.
Restaurantele, cafenelele și barurile sunt închise
Declarațiile lui Vandenbroucke vin după ce noile restricții anunțate de autorități au intrat în vigoare. Toate restaurantele, cafenelele și barurile sunt închise începând de luni, vânzarea băuturilor alcoolice va fi interzisă după ora 20:00 iar o carantină pe timpul nopții a fost impusă între orele 00:00 și 05:00. Persoanelor li se va permite să aibă un singur „contact apropiat” în afara propriilor gospodării în care vor putea maxim patru musafiri, schimbabili odată la două săptămâni, dacă păstrează distanța înăuntru. Noul premier belgian, Alexander De Croo, a declarat vineri că situația cu care se confruntă țara este „mai gravă” decât cea din luna martie, înainte de implementarea carantinei la nivel național.
Cozi kilometrice de oameni care așteaptă să fie testați
Guvernul federal era divizat cu privire la măsurile necesare după ce numărul de noi infecții a început să crească vertiginos dar Vandenbroucke a reușit să convingă scepticii din cabinet că pandemia este alimentată de contactele din sectorul ospitalității.
„Pot doar să repet: virusul nu este vina nimănui, haideți să nu ne facem să ne simțim vinovați unii pe ceilalți. Dar rectificarea situației este acum responsabilitatea tuturor”, a subliniat ministrul sănătății.
Guvernul a fost criticat din cauza sistemului său de urmărire a contactelor, numărul mare de oameni care se testează pentru coronavirus cauzând întârzieri în furnizarea rezultatelor. Primarul orașului Namur, Maxime Prévot, a declarat că „există în mod clar o problemă astăzi în legătură cu testarea și cu atât mai mult în ceea ce privește urmărirea contactelor. Nu avem o monitorizare eficace. Avem cozi kilometrice de oameni care așteaptă să fie testați iar apoi așteptăm cu zilele primirea rezultatelor”.
Sistemul sanitar, sub o presiune fără precedent
Ministrul sănătății din regiunea Valonia, Christine Morreale, a admis că sistemul se află sub o presiune fără precedent.
„Laboratoarele lucrează la capacitate maximă. Iar Belgia este una din țările din UE care face cele mai multe teste dar într-un anumit punct în care există prea mulți pacienți sistemul cedează”, a declarat aceasta. Belgia a înregistrat 605 infecții cu SARS-CoV-2 la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, doar Cehia având o rată a contagierilor mai mare, cu 771 de infecții la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Numărul mediu de infecții înregistrate zilnic între 8 și 14 octombrie este de 7.388, cu 88% mai mare comparativ cu anterioarele șapte zile. Între 11 și 17 octombrie 233,9 persoane au fost internate în medie în spital, o creștere cu 96% față de săptămâna anterioară.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News