Belgia. Cazurile Covid la persoane sub 19 ani au crescut cu 75% după începerea școlii. Profesoară româncă: „Nu s-a creat panică”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În Belgia, școala a început la 1 septembrie, iar până în prezent, s-au închis deja șase instituții de învățământ. Cinci dintre acestea au intrat în carantină nu din cauza elevilor infectați, ci a focarelor din cancelariile profesorilor. Situația este monitorizată de autorități, însă nu s-a ajuns la panică. 

Potrivit datelor oficiale publicate de Sciensano, organismul care oferă consultanță științifică Guvernului belgian pe tema COVID-19, media cazurilor confirmate în rândul persoanelor cu vârsta de până la 19 ani a crescut cu 75% după începerea școlii. 

În perioada vacanței erau 87 de cazuri zilnic, iar în primele două săptămâni din septembrie s-au înregistrat, în medie, 152 de cazuri pe zi.

De la 1 septembrie, data începerii noului an școlar, autoritățile belgiene au avizat deja închiderea completă, pentru 14 zile, a șase școli.

Pentru închiderea în întregime a școlilor, regulile nu sunt însă foarte clare: sunt necesare mai multe focare, adică mai multe clase trimise în carantină, dar nu se precizează câte.

Deși acest scenariu rămâne excepțional, el a fost deja aplicat mai multor instituții de învățământ. Cele mai multe cazuri de școli puse în carantină se află la Bruxelles și nu au fost închise din cauza elevilor, ci a profesorilor detectați cu noul coronavirus.

 

Cristina Flueraș, profesoară la Bruxelles, despre problemele întâmpinate la catedră în pandemie

 

Cristina Flueraș, profesoară de muzică la mai multe școli din capitala Belgiei, aflată la început de carieră, a explicat la Libertatea că situația din școli este privită de autorități cu atenție, dar nu cu panică.

„Deși s-au descoperit cazuri la o școală unde predau, nu s-a creat panică. O clasă a fost închisă luni, pentru că s-au confirmat 6 cazuri. Copiii au stat la ore până la ora 12, când au fost trimiși acasă. Celelalte clase și-au continuat activitatea.

Nu a existat nicio polemică pentru că s-a ținut școala deschisă. Regula este: la un caz confirmat, se pune în carantină elevul și contactele directe (colegul de bancă și cei cu care a mâncat în recreație). La două cazuri confirmate, se închide clasa. Elevii aflați în așteptare de rezultate se izolează. Cei care au fost în contact cu acesta pot veni la școală”, spune profesoara.

Profesoara română a detaliat regulile pentru școli și seamănă, desigur cu cele din România: protocol strict la începutul și finalul orelor, gel dezinfectant în clase, elevii, așezați pe locuri prestabilite. Și, desigur, portul măștii este obligatoriu.

„Masca este obligatorie. Ea trebuie sa acopere și gura, și nasul. Și aici e baiul… Cred ca am repetat «masca peste nas, vă rog!» de atâtea ori, încât a devenit un refren. Majoritatea copiilor respectă regula, mai ales cei micuți (10-13 ani). Cei mai mari îmi spun adesea că oricum beau apa din aceeași sticlă, în pauză. Dar ascultă dacă le spun, și își pun masca”, mai spune Cristina Flueraș.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel