Familia F. și compania lor de construcții - Maykel Construction - a intrat în atenția Instanței din Bruges după o plângere a unei alte firme suspectate de exploatare economică. Instanța a deschis o anchetă și a percheziționat afacerea familiei din orașului Gentsesteenweg din Kortrijk la 3 octombrie 2017.
S-a dovedit că șase români lucrau în cadrul companiei. Ei au explicat cum au fost ademeniți în Belgia de conaționalii lor să lucreze pentru ei, oferindu-le informații false. „De exemplu, ar fi trebuit să primească locuințe gratuite și ar fi trebuit să câștige 100 de euro pe zi”, a explicat, miercuri, auditorul muncii Jeroen Lorré, în instanța din Bruges. „Dar, în realitate, câștigau 200-300 de euro pe săptămână și dacă cereau restul salariilor, erau bătuți. În plus, au fost nevoiți să predea cărțile de identitate. Cu aceasta, compania a încheiat contracte pentru internet și apă. Bineînțeles, facturile au ajuns la victime”, a explicat el
Cazați într-o veche fabrică de tutun fără toaletă sau încălzire
Cei 6 angajați români au fost cazați în clădiri cu condiții îngrozitoare de trai între iulie 2015 și ianuarie 2017. „La început, aceasta era într-o mansardă mică, fără baie sau bucătărie proprie. Mai târziu au ajuns într-o veche fabrică de tutun fără toaletă sau încălzire. În cele din urmă, s-au mutat într-o casă a familiei de-a lungul Gentsesteenweg. Au trebuit să le renoveze singuri”, a arătat auditorul Lorré, în fața instanța din Bruges.
Mihai F. (30 de ani) este văzut de instanță ca omul- cheie din afacerea românească. În plus, tatăl său în vârstă de 55 de ani, Mihai F., fratele său Marius F. (24 de ani) și vărul Sorel F. (29) au fost, de asemenea, trimiși în judecată. Procurorul a solicitat o pedeapsă efectivă de închisoare de doi ani și o amendă de 48.000 de euro pentru toți cei patru, care și-au trimis avocatul la proces, miercuri.
Compania lor de construcții a dat faliment, dar între timp ar fi fondat deja o nouă companie. „În iulie a urmat un nou raport al poliției. Acești oameni continuă”, a concluzionat Lorré. Verdictul în acest dosar va fi dat pe 18 noiembrie, potrivit nieuwsbald.be.
Suveica firmelor românilor, în Belgia și România
Potrivit Banque-Carrefour des Entreprises, care citează Regsol.be - omologul „Registrului Comerțului“ român, societatea lor, Maykel Construction fost înființată în 30 noiembrie 2015, având sediul în Oostende, având ca obiect de activitate „Lucrări de zidărie și renovare“, adică se ocupa de construcții și alte activități conexe (pregătire șantier, curățare, finisare renovare etc). Cu funcția de administrator în firmă sunt doi români: Farcaș Sorel și Stepan Radu-Ștefan, iar curator (desemnat de instanță) este Marc Schuyesmans, firma declarându-și falimentul în martie 2019.
Cei doi administratori mai sunt relaționați de alte firme belgiene, potrivit B2Bhint.be. Stepan Radu-Stefan mai are legături cu: AVRAM & CO, NILS CONSTRUCT BUILDING, BOUWBEDRIJF ALEXANDER, Action Solidarite Belgique și ANGEL TELECOM. Farcas Sorel mai apre în alte 3 companii MAHA BATI, Sorel Construction și ETOILE BATI.
Și în România cei doi români au afaceri, derulate în zona Banatului. Potrivit Oficiul Național al Registrului Comerțului din România (ONRC), Stepan Radu-Stefan, născut în 1973 în Arad a mai avut și un PFA în România - STEPAN RADU-STEFAN "STEPAN RADU-STEFAN" PERSOANĂ FIZICĂ AUTORIZATĂ, înființată în 2008, dar cu activitate suspendată doar un an mai târziu. În 2010 a înființat TRANSILVANIA VISION SRL din Timisoara, radiată în 2014. După aceea, cei doi asociați și-au mutat afacerile în Belgia. FARCAS SOREL, născut în ianuarie 1968 în Arad a mai avut și firma Monte Carlo SRL din Sântana, Arad, înființată în 1991, dar radiată în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News