Este vorba de "o mai bună protejare" a acestei categorii de lucrători împotriva riscurilor de abuz şi exploatare, conform unei declaraţii co-semnate de cei trei miniştri care susţin propunerea (Muncă, Sănătate, Justiţie).
Semnarea unui astfel de contract nu numai că le va garanta asigurări sociale (asigurare de sănătate, concediu de maternitate, drepturi de şomaj, pensie etc.), precum şi un cadru precis privind timpul de lucru sau remuneraţia, dar va obliga, de asemenea, cealaltă parte semnatară, angajatorul, la o serie de îndatoriri, cum ar fi furnizarea unui buton de apel de urgenţă în "fiecare cameră a unităţii în care se desfăşoară munca", se subliniază în declaraţie.
Scopul este de a putea notifica, dacă este nevoie, "o persoană de referinţă", pe care angajatorul trebuie să o pună la dispoziţia lucrătorului "pe toată durata prestării serviciului", potrivit Agerpres.
Contract de muncă şi garanţii pentru lucrătorii sexuali din Belgia
Pentru a fi agreat de autorităţi, angajatorul va trebui, de asemenea, să-şi prezinte cazierul judiciar şi să aibă un "sediu social sau operaţional în Belgia", continuă declaraţia.
Angajatorul va trebui să "respecte libertăţile celor a căror muncă o organizează" şi să le garanteze "un mediu sigur", rezumă ministrul muncii şi economiei, socialistul francofon Pierre-Yves Dermagne.
"Lucrătorii vor avea dreptul să refuze partenerii sexuali sau anumite acte sexuale, fără ca acesta să fie un motiv pentru concediere", a adăugat el.
Textul trebuie înaintat acum Parlamentului
Anul trecut, asociaţiile au salutat dezincriminarea prostituţiei, dar au spus că aşteaptă acest nou "cadru" care defineşte "un minim de reguli ce trebuie respectate", astfel încât sectorul să scape de proxenetism şi nesiguranţă la locul de muncă.
Belgia susţine că a fost prima ţară europeană care a dezincriminat munca sexuală şi a doua din lume după Noua Zeelandă.
În Belgia există cel puţin 7.000 de lucrători sexuali care lucrează într-un mod "vizibil", potrivit colectivului Utsupi. Alte estimări sugerează 20.000 sau chiar 25.000 de lucrători, femei în nouă cazuri din zece.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News