Publicitate
Muncitorii români din construcții angajați de compania Wommelgem sunt obligați să supraviețuiască la -7 grade. "Legea este ocolită“, afirmă consilierul municipal din Anvers Peter Mertens, care a luat la cunoștință cazul celor patru români.
În Deurne, patru muncitori români din construcții au rămas fără electricitate și încălzire după ce Fluvius le-a tăiat contoarele. Probabil că proprietarul lor nu a plătit facturile. În cazul persoanelor fizice, utilitățile nu pot fi pur și simplu întrerupte, dar, având în vedere că este vorba despre o companie, această regulă nu se aplică. "Așa se ocolește legea și patru muncitori din construcții trebuie să locuiască într-un apartament la -7 grade", a reacționat Peter Mertens, de la PVDA. El va adresa o întrebare în acest sens în consiliul municipal de luni.
Sâmbătă a fost cea mai friguroasă noapte din an, iar cei patru români nu mai au de joi încălzire în apartamentul lor. Au venit aici pentru a câștiga un trai cinstit, dar în doar două luni au ajuns într-o situație de sărăcie severă și acută.
Belgia. Muncitori români, blocați „la patron“, în pragul disperării
"Am venit în Belgia cu promisiunea că vom câștiga aici 15 euro pe oră și că ne va găzdui clientul nostru", explică Gabriel, unul dintre români. "La jumătatea lunii octombrie am început misiunea, dar nu am primit un contract. A fost mereu amânat. Cu toate acestea, am lucrat în tot acest timp. În zona Anvers, renovăm case sau efectuăm lucrări de demolare pentru clientul nostru, o companie de construcții din Wommelgem. Uneori trebuie doar să transportăm materiale de construcție", a eplicat el.
Gabriel, împreună cu alți opt colegi care stau în altă parte, au efectuat deja 385 de ore de muncă. Dar, la fel ca și în cazul contractului, potrivit acestora, plata rămâne neachitată. Calculat la cei 15 euro pe oră promiși, acest lucru ar însemna, prin urmare, o restanță de 5.775 de euro. "În loc să ne plătească, clientul nostru a spus că va folosi banii pentru a plăti chiria apartamentului nostru. Cu toate acestea, ni s-a promis cazare gratuită", mai explică acesta. Așadar, dacă acest lucru este adevărat, românii plătesc 2.887 de euro pe lună pentru un apartament de aproximativ 50 de metri pătrați. Pentru acest preț ar fi putut închiria o vilă la periferia nordică a orașului Anvers.
În schimb, românii se află într-un apartament rece ca gheața, fără bani, gaz sau electricitate. Imobilul a fost debranșat de la utilități pentru că proprietarul nu și-ar fi plătit facturile. În cazul persoanelor fizice, acest lucru nu se poate face pur și simplu, dar, deoarece contoarele sunt pe numele unei companii - cea a Immobiliën Moenssens - rezidenții nu se pot opune măsurii.
„În România aveam o afacere proprie; Aici depind de un ajutor alimentar“
"Niciun chiriaș sau proprietar nu ar trebui să rămână fără electricitate sau gaz pe timp de iarnă", susține consilierul municipal din Anvers Peter Mertens. "Ar trebui să existe întotdeauna o ofertă minimă. Rușinea este că acest lucru se întâmplă oricum, pentru că oamenii au pus contractele pe numele biroului imobiliar. În acest fel, legea este eludată, iar patru muncitori din construcții trebuie să locuiască într-un apartament la -7 grade. Este o răzbunare. Muncitorii din construcții sunt oameni care construiesc case pentru a ne proteja de frig, ploaie și vânt. Acum, ei înșiși sunt în frig".
Consilierul dorește acum ca locatarii ale căror contoare se află la o companie imobiliară să fie mai bine protejați ca și cetățenii obișnuiți. "Luni seară voi adresa o întrebare orală pe această temă în consiliul municipal din Anvers", a declarat Mertens. Între timp, cum românii nu au bani pentru a cumpăra alimente sau pentru a se deplasa, au fost vizitați de cetățeni și organizații îngrijorate. De exemplu, comunitatea românească a donat un sac de dormit, iar Solidariteam, o organizație de ajutorare a PVDA, a adus supă, pâine și mezeluri.
Luni, muncitorii din construcții păgubiți intenționau să raporteze incidentul la poliție. "Dar noi chiar sperăm să găsim un angajator cinstit cât mai curând posibil, astfel încât să putem ieși din această situație", a spus Gabriel. "Îmi este foarte rușine de această situație. Nu cu mult timp în urmă, aveam o afacere proprie, iar acum depind de un ajutor alimentar în acest apartament înghețat", conchide el într-un interviu pentru nieuwsblad.be.
----------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News