În timpul sesiunii plenare a Parlamentului European la Bruxelles, Pierrette Herzberger-Fofana, eurodeputată din partea Verzilor, a spus că a fost ''tratată în mod umilitor'' de către poliţişti marţi seară.
Incidentul s-a produs în timp ce o patrulă a poliţiei controla două persoane în apropierea Gării de Nord din Bruxelles.
Conform eurodeputatei în vârstă de 71 de ani şi originară din Mali, ''nouă poliţişti hărţuiau doi tineri negri''. Ea a decis atunci să-şi folosească smartphone-ul pentru a lua imagini de la faţa locului. ''Poliţiştii s-au îndreptat spre mine, mi-au smuls telefonul din mâini. Patru dintre cei nouă poliţişti înarmaţi m-au împins brutal cu faţa la perete. Mi-au luat violent rucsacul din mână. M-au lipit de zid cu picioarele depărtate'', a spus Herzberger-Fofana.
Aici declaraţia video, publicată pe pagina eurodeputatei:
Aujourd'hui au parlement européen, j'ai témoigné ce qui est arriver hier: "Hier, en sortant de la Gare du Nord, j'ai vu...
Publicată de Pierrette Herzberger-Fofana pe Miercuri, 17 iunie 2020
Conform versiunii faptelor pe care ea a susţinut-o, poliţiştii nu au crezut-o când le-a spus că are funcţia de eurodeputat şi i-au cerut cartea de rezidenţă în Belgia după ce ea a prezentat paşaportul german şi legitimaţia de la Parlamentul European.
Denunţând ''un act discriminator cu tendinţă rasistă'', eurodeputata germană a anunţat că miercuri a depus plângere şi a făcut o legătură cu mobilizarea împotriva violenţelor poliţiei ce a urmat uciderii afro-americanului George Floyd în SUA, în timp ce chiar în hemiciclul legislativului european urma să înceapă o dezbatere pe acest subiect.
''Când lumea întreagă a văzut consecinţele supărătoare ale brutalităţii poliţiei, această experienţă a fost pentru mine traumatizantă'', a mai spus ea.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a asigurat-o de sprijinul acestei instituţii şi i-a solicitat să precizeze circumstanţele incidentului pentru a cere explicaţii din partea autorităţilor belgiene.
Dar poliţia belgiană contestă versiunea faptelor descrisă de eurodeputata germană. ''Ea a vrut să interfereze în intervenţie, ea filma scena şi mai întâi a refuzat să se identifice atunci când i s-a solicitat acest lucru'', a declarat Audrey Dereymaeker, o purtătoare de cuvânt al poliţiei.
''Este adevărat că a existat un control de securitate cu o scurtă privare de libertate, doar pentru verificarea identităţii, aceasta este procedura obişnuită'', a adăugat aceasta, precizând că respectivul control a fost efectuat de o femeie poliţist.
Purtătoarea de cuvânt a mai menţionat că poliţiştii au intervenit într-un context tensionat şi controlul de identitate iniţial viza două persoane suspecte după ''o agresiune violentă'' în cartier.
Nici poliţia şi nici parchetul din Bruxelles nu aveau cunoştinţă miercuri după-amiază despre depunerea vreunei plângeri de către eurodeputata germană. Parchetul va decide mai departe asupra cursului anchetei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News